Ajax beslist treffen met FC Twente al in de eerste helft

Daley Blind (links) van Ajax in duel met Dusan Tadic van FC Twente. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft vanavond de topper tegen FC Twente eenvoudig gewonnen. Doelpunten van Niklas Moisander en Toby Alderweireld (beiden op aangeven van Christian Eriksen) waren genoeg om de drie punten uit Enschede mee te nemen.

Voor Twente was het de eerste wedstrijd sinds trainer Steve McClaren dinsdag opstapte. Ook na het vertrek van McClaren bleek Twente echter al snel kwetsbaar, schrijft persbureau Novum. De bezoekers uit Amsterdam kwamen na vier minuten op voorsprong dankzij een mooi schot van Moisander, die doelman Nikolay Mihaylov het nakijken gaf. Ajax had in het vervolg het initiatief, maar verzuimde de aangeslagen Tukkers echt bij de strot te grijpen.

Naarmate de eerste helft vorderde wist Twente zich dan ook meer en meer te herpakken, al leverde dat niet veel gevaar op voor het doel van Kenneth Vermeer. Tien minuten voor rust verdubbelde Ajax zelfs de marge. Een vrije trap van Christian Eriksen werd door Alderweireld eenvoudig met het hoofd tot doelpunt gepromoveerd.

Na de rust verving Luc Castaignos bij Twente Felipe Gutierrez. Dat moest de thuisploeg een aanvallende impuls geven, maar die kwam er maar ten dele. Er kwam wel meer voorwaartse druk door het harde werk van Twente, maar Ajax bleef eenvoudig overeind en profiteerde van de extra ruimte. Bij beide ploegen was de eindpass echter lang niet altijd zuiver.

In de slotfase was er een goede kans voor Siem de Jong op de 3-0. Uit een door Eriksen genomen vrije trap kon de aanvoerder van de Amsterdammers koppen, maar Mihaylov had weinig moeite met zijn inzet. Ook invaller Derk Boerrigter had een mogelijkheid, maar liep zich vast op de Twente-goalie.

Door de zege blijft Ajax tweede op twee punten van koploper PSV: 53 om 51. Twente blijft op 44 punten staan en staat daarmee na dit weekeinde op de vijfde positie.