Vrijspraak generaal Joegoslavië

De beroepskamer van het Joegoslaviëtribunaal heeft Momcilo Perisic, voormalig commandant van het Joegoslavische leger, vrijgesproken van medeplichtigheid aan Servische oorlogsmisdaden.

Twee jaar geleden werd de 68-jarige Perisic, de hoogste officier van het Joegoslavische leger die door het tribunaal is berecht, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 jaar.

Perisic meldde zich in maart 2005 vrijwillig bij het VN-hof. Hij zei onschuldig te zijn. De aanklagers wilden in dit proces bewijzen dat de militaire en politieke leiders in Belgrado een actieve rol hebben gespeeld bij de acties van de Bosnisch-Servische troepen die onder leiding stonden van generaal Ratko Mladic. Hij werd tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) „betaald” en „aangestuurd” door de legerleiding in Belgrado, waar Perisic deel van uitmaakte. Hij is daarom volgens de aanklagers verantwoordelijk voor de misdaden die zijn begaan tijdens het beleg van Sarajevo en de genocide na de val van Srebrenica, waarbij 8.000 moslims zijn vermoord. In 2011 waren de rechters er niet van overtuigd dat hij vooraf op de hoogte was van de volkerenmoord. Daarom kreeg hij ook niet de maximumstraf van levenslang.

De beroepsrechters redeneren nu dat Perisic weliswaar de troepen heeft geleverd, maar niet verantwoordelijk is voor de misdaden van het leger. „Je kunt constateren dat de beroepsrechters een andere invulling geven aan het begrip medeplichtigheid”, zegt Goran Sluiter, hoogleraar internationaal strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

De vijf rechters van de beroepskamer zijn niet unaniem in hun uitspraak, maar een rechter heeft een afwijkende mening. Dit illustreert, volgens Sluiter, de discussies die binnen het hof worden gevoerd. „De beroepsrechters nemen steeds meer afstand van de vonnissen in eerste aanleg. Dat levert mildere straffen op omdat begrippen als medeplichtigheid en het containerbegrip ‘lid van een gezamenlijke criminele organisatie’ (joint criminal enterprise) minder streng worden geïnterpreteerd”, aldus Sluiter.