Voor en door vleeseters

Vietnamese pot-bellied pig Otis eats a snack of kale as he and a second pot-bellied pig are introduced, 15 July, 2004, at the Central Park Children's Zoo in New York. The three-month old pot-bellied pigs were acquired from a farm in New York State. AFP PHOTO/Stan HONDA
Vietnamese pot-bellied pig Otis eats a snack of kale as he and a second pot-bellied pig are introduced, 15 July, 2004, at the Central Park Children's Zoo in New York. The three-month old pot-bellied pigs were acquired from a farm in New York State. AFP PHOTO/Stan HONDA AFP

niet doen // Vlees eten Dagen zonder vleesdagenzondervlees.nl

„Dagen zonder Vlees is een actie door en voor vleeseters.” Zo opent de website van de campagne die Vlaanderen de afgelopen drie jaar tussen Aswoensdag en Pasen succesvol stimuleerde vegetarisch te eten. Dit jaar probeert de 24-jarige Alexia Leysen ook Nederlanders bewust te maken van de impact van hun vlees- en visconsumptie op het milieu. „Onder anderen Paulien Cornelisse, Huub Stapel en Youp van ’t Hek verminderen 40 dagen het aantal dieren op hun bord”, vertelt Leysen. Nadat je je hebt ingeschreven op de website van de campagne, vul je op een kalender in wanneer je een dag vegetarisch hebt geleefd. Een meter telt de ‘vegetarische dagen’ van alle deelnemers bij elkaar op en bepaalt de ecologische besparing die dat oplevert. Volgens de cijfers van milieuorganisatie Ecolife zorgt een vegetarische Belg of Nederlander per dag voor een besparing van 1.100 liter water (ongeveer 10 baden) en 2,1 kg broeikasgassen (evenveel als 15 km autorijden).

Leysen, zelf geen vegetariër of actief milieuactiviste, begon zich drie jaar geleden zorgen te maken over de enorme impact van vleesproductie op het milieu nadat ze verschillende publicaties over het onderwerp had gelezen. Ze stuurde een „een vrij pamflettistisch, maar toch humoristisch” bericht naar al haar kennissen. Hierin somde ze enkele feiten op zoals dat „vlees een inefficiënte manier van voeden is: voor de productie van een kilo vlees heb je negen kilo graan of soja nodig” en de oproep om samen met haar 40 dagen minder vlees te eten. Ze vroeg haar oproep verder te verspreiden. Leysen: „Voor ik het wist hadden 13.000 mensen via Facebook laten weten dat ze mee zouden doen. Waarschijnlijk zaten daar veel echte vegetariërs bij.”