Volgende generatie Heineken treedt aan

„Eens komt het moment dat ze het moeten overnemen”, zei Heineken-topman Jean-François van Boxmeer eind 2011 in deze krant over de rol van de volgende generatie Heineken bij het bierconcern. Over acht weken zet die nieuwe generatie een eerste stap. Alexander de Carvalho, oudste kleinzoon van wijlen Freddy Heineken, wordt op de aandeelhoudersvergadering voorgedragen als lid van de raad van beheer van Heineken Holding. Via deze vennootschap controleert de familie het concern. De familie bezit 51,1 procent van Heineken Holding, dat weer een nipte meerderheid van de aandelen in Heineken NV heeft. Door die structuur kan de familie feitelijk alle besluiten van het bedrijf doordrukken of afkeuren, zonder in de directie te zitten.

De 28-jarige Alexander de Carvalho treft in de raad van beheer zijn moeder Charlene de Carvalho-Heineken (58). Vader Michel de Carvalho (68), een Britse zakenbankier, zit in de raad van commissarissen van Heineken NV.

Zes jaar geleden vertelde Charlene de Carvalho al in een interview dat haar kinderen steeds meer betrokken raken bij het bedrijf. Alexander en zijn broer Charles gingen al eens mee naar internationale managementbijeenkomsten. Bestuursvoorzitter Van Boxmeer zei deze actieve belangstelling aan te moedigen.

De op Eton en Harvard geschoolde Alexander werkt sinds twee jaar bij de Britse private-equityfirma Lion, in Nederland eigenaar van de Hema en krokettenfabriek Ad van Geloven. Voor 2011 werkte Alexander enige tijd voor de Oostenrijkse Bank Gutmann. Vorig jaar verloofde hij zich met de Oostenrijkse gravin Stephanie von und zu Eltz, nazaat van keizerin Sisi.