Vierzitter Ferrari

Wat Een linksgestuurde Ferrari 330GT 2+2 Berlinetta ‘Series 1’ uit 1965. De auto is tien jaar geleden volledig gerestaureerd.

Waar Veiling ‘Collectors’ Motor Cars and Automobilia’ op 2 maart bij Bonhams in Oxford.

Richtprijs £80.000-100.000 (€93.000-120.000)

Bijzonderheid Aan het eind van de jaren vijftig was de markt voor sportauto’s met een achterbank zo gegroeid, dat ook Ferrari in de zomer van 1960 zijn eerste productie-vierzitter op de markt bracht, de 250 GTE 2+2. Een buitengewoon succesvol model, waarvan tot 1963 bijna duizend exemplaren werden gebouwd. Opvolger werd de 330GT 2+2, met een 50 millimeter langer chassis, zodat op de achterbank voortaan ook (kleine) volwassenen konden worden vervoerd. De 330GT werd de eerste Ferrari waar meer dan duizend exemplaren van zijn gebouwd.

Goede koop? Jeroen Helms, gecertificeerd registertaxateur klassieke auto’s: „Als je een klassieke auto koopt, moet je niet het verdriet van een ander kopen. Dus geen goedkoop, maar weinig gewild model. Mijn advies: kies een auto die goed in de markt ligt. Als het een Ferrari moet zijn kost dat meer geld, het is een magisch merk. Maar bedenk dat veel eigenaren nu krap bij kas zitten. Je kunt op dit moment soms goede zaken doen.”