Verplegers werken niet mee aan nullijn - ‘kabinet gaat niet over cao’s’

Twee miljard zou moeten worden bezuinigd door een nullijn voor salarissen in de zorg en de overheid. Verzorgers zijn tegen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Verplegers- en verzorgersvakbond NU ’91 werkt niet mee aan het plan van het kabinet om een miljard euro te bezuinigen door verzorgers en verplegers voorlopig geen salarisverhoging meer te geven. Dat meldt de NOS.

De vakbond, die de belangen behartigt van 24.000 verzorgers en verplegers, is faliekant tegen het plan. Een woordvoerder tegen de NOS:

“Het kabinet gaat helemaal niet over cao’s. Daar gaan werknemers en werkgevers over. Wij willen niet meewerken. De salarissen in de zorg zijn al laag. Bovendien, als je nieuwe mensen wilt aantrekken in de zorg gaat dat met een nog lager salaris niet lukken.”

‘Vier miljard extra bezuinigen’

Het kabinet moet volgend jaar waarschijnlijk vier miljard euro extra bezuinigen, liet VVD-fractieleider Halbe Zijlstra gisteren weten in een reactie op de de nieuwe voorspellingen over de economie van het Centraal Plan Bureau. Zijlstra verwacht dat het kabinet vandaag een besluit neemt over de hoogte van de nieuwe bezuinigingen.

Gisteren werden de bezuinigingplannen van de coalitie al in grote lijnen duidelijk. Twee miljard zou moeten worden bezuinigd door een nullijn voor salarissen in de zorg en de overheid. Verder worden de belastingschijven niet geïndexeerd, wordt een lastenverlichting in het bedrijfsleven geschrapt en krijgen gemeentes, provincies en ministeries minder geld.

Vandaag spreekt de ministerraad over de situatie en de haalbaarheid van de plannen. Ook kunnen de plannen nog worden aangepast in overleg met de oppositie en sociale partners.