Uitgelicht

Film

Sunshine Cleaning (Christine Jeffs, 2008, VS). Feelgoodfilm, een eerbetoon aan de dromen van gewone Amerikanen. In het geval van de zussen Rose (Amy Adams) en Norah (Emily Blunt) Lorkowski is dat een eigen bedrijfje dat zich heeft gespecialiseerd in het schoonmaken van plaatsen delict. Een geweldige metafoor voor alles wat vies en voos is aan de wereld en hoe je je daar staande in kan houden. Canvas, 22.10-23.35u.

Se, jie / Lust, caution (Ang Lee, 2007, VS/CHN/TW/HK). Ang Lee pendelt tussen Hongkong in 1942 aan begin en eind van de film, en Shanghai in 1938 in een uitgebreide flashback. In ’42 ontmoeten we aan de mahjongtafel mevrouw Mak, een nieuweling in het dameskransje van mevrouw Yee, wier man een hoge functie heeft bij de geheime politie die met de Japanners collaboreert. Er zindert iets tussen meneer Yee (Tony Leung) en mevrouw Mak (Wei Tang). Een rauw verhaal in smeuïge beelden. Ned.2, 23.15-01.42u.

Planet Terror (Robert Rodriguez, 2007, VS). Onderdeel van de dubbelproductie Grindhouse, waarvan Quentin Tarantino’s Death Proof de andere helft is. In deze door Robert (El Mariachi) Rodriguez geregisseerde B-film talloze uiteengereten lichamen, afgezaagde ledematen, kogelregens en ontploffingen. Er is dus een gas dat mensen in zombies verandert en die zombies slaan toe in eettentje The Bone Shack, in de struiken naast de snelweg en in het ziekenhuis van dr. Block en zijn stiekem lesbische vrouw Dakota. RTL 5, 23.20-01.20u.

They shoot horses, don't they? (Sydney Pollack, 1969, VS). Sterke, historische film over een uitputtende dansmarathon zoals die tijdens de crisis van de jaren dertig in Amerika gehouden werd: armen deden eraan mee in de hoop 1500 dollar te winnen. Pollack concentreert zich op het dansen, dat steeds hetzelfde is en door die herhaling de kijker een idee geeft van de vermoeidheid, de wanhoop en de gekte die zich van de dansers meester maakt. Ze dansen niet meer, ze hangen, ze slapen, ze sterven, ze hebben lief en ze plegen verraad. Met Jane Fonda, Michael Sarrazin. BBC 2, 00.50-02.45u.

Informatief

Sons of Guns. Realityserie over Red Jacket Firearms, een wapenwinkel in Baton Rouge, Louisiana. De klant van vanavond is lid van een arrestatieteam. Voor hem wordt een ‘Masterkey’ gebouwd: een M16 met extra kamer en loop voor hele dikke hagelpatronen. Handig om deuren te openen. Discovery Channel, 01.00-01.55u.

Radio

JazzLive: Martin Fondse & Starvinsky Orkestar. Concertopname van 16 februari 2012. Het Orkestar van toetsenist Fondse wortelt in jazz, maar herbergt ook instrumenten uit de klassieke hoek. Het resultaat: jazz met de dynamiek van een Balkanband, geïnspireerd door Duke Ellington, Gil Evans, Björk. Radio 6, 23.02-01.00u.