Rabobank-topman in NRC Weekend: we voelen ons belazerd

Rabobank-topman Piet Moerland is verbijsterd over de onthullingen over dopinggebruik in de voormalige Raboploeg. “We voelen ons belazerd”, zegt hij in een interview met NRC Handelsblad dat morgen verschijnt.

Foto ANP / Koen van Weel
Foto ANP / Koen van Weel

Rabobank-topman Piet Moerland is verbijsterd over de onthullingen over dopinggebruik in de voormalige Raboploeg. “We voelen ons belazerd”, zegt hij in een interview met NRC Handelsblad dat morgen verschijnt.

Moerland reageert op de publicaties, onder andere in NRC, over georganiseerd dopinggebruik in de wielerploeg.

De affaire met renner Michael Rasmussen, die in 2007 door de ploeg uit de Tour de France werd gezet omdat hij zich niet aan de regels hield, zag Moerland nog als een incident. Maar vorig jaar werd begreep de bank dat de wielersport “overduidelijk door en door verrot is”, zegt Moerland:

“We zijn te goed van vertrouwen geweest. Ik heb er een nare smaak aan overgehouden.”

Rabobank begon zeventien jaar geleden met het streven om een ‘schone’ ploeg op been te brengen. Moerland:

“We haalden artsen bij de ploeg. Een renner die zich niet aan de regels zou houden, zou op staande voet ontslagen worden.”

De bank sponsorde de wielerploeg zeventien jaar en investeerde miljoenen in de sport. “Ongelofelijk veel mensen hebben ervan genoten,” zegt Moerland.

Sinds Rabobank oktober vorig jaar, na de publicatie van het Usada-rapport over Lance Armstrong, stopte met sponsoring wordt steeds meer duidelijk dat dopinggebruik ook bij de Nederlandse wielerploeg structureel was. Gisteren meldde NRC dat voormalige kopman Michael Boogerd 17.000 euro had betaald aan dopingarts Stefan Matschiner.

Lees het hele interview met Piet Moerland morgen in NRC Weekend.