Stripboekgeschenk vol rondvliegende bloedspetters

Wie de komende weken twee stripboeken koopt of voor 12,12 euro aan strips besteedt, ontvangt er gratis een bruut boekje bij. Texas Kid, mijn beste van Kroaat Igor Kordey krijg je cadeau tijdens de Stripboekgeschenkdagen, die voor de achtste keer worden georganiseerd. Ook Jan Kruis en Henk Kuijpers tekenden al eens geschenken.

De stripkoper krijgt een teaser, het eerste hoofdstuk van 54 pagina’s, in zwart-wit, uit een verhaal dat tweehonderd pagina’s zal beslaan.

Kordey (1957), in Nederland bekend als tekenaar van het 32-delige fantasy-epos De Verbogen Geschiedenis, tekent het naar een verhaal van landgenoot Darko Macan. Het boekje is verrijkt met een informatieve inleiding, die leven en werk van Kordey als macho tekenaar schetst.

In Texas Kid, mijn beste zal het gaan over de strijd tussen vader en zoon, beiden striptekenaar. Tot frustratie van de zoon overschaduwt de vader met zijn roem alles wat hij doet. Maar in dit eerste hoofdstuk geeft Kordey allereerst ruim baan aan zijn handelsmerk: grimmig, bloedovergoten geweld, in detail getekend.

De jeugd van de vader, Tomislav ‘Tomo’ Brandt, is getekend door erupties van wreedheid. Als Tomo in de winter verdwaalt in het bos vinden ze hem onder en in een wolf, die hij heeft vermoord en opengekrabbeld om zich warm te houden. De drie verkrachters van zijn jeugdvriendinnetje slaat de zwijgzame jongen tot moes met een stuk hout.

Igor Kordey werkte aanvankelijk veel voor Amerikaanse superheldenstrips. Marvel ontsloeg hem in 2003 omdat zijn stijl te ‘Europees’ was, te duister. De heftigheid van dit verhaal heeft weinig donkere tonen nodig. Kordey houdt zijn sober getekende pagina’s dynamisch door kadertjes over de grote plaat heen te plaatsen, waarin hij inzoomt op de actie.

Ter afwisseling maakt hij soms fotorealistische tekeningen. De cliffhanger is minder alledaags. Bij zoon Radovan staat de Texas Kid op de stoep, de held uit de boeken van zijn vader, in levende lijve.

Igor Kordey: ‘Texas Kid, mijn beste.’ Stripboekgeschenkdagen: 1 t/m 17 maart. Kordey is te gast tijdens De Stripdagen, Gorinchem, 9/10 maart.