Soldaat Manning lekte info, maar 'hielp de vijand niet'

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning heeft gisteren voor een militaire rechtbank in Fort Meade, Maryland, toegegeven dat hij geheime documenten in handen heeft gespeeld van klokkenluiderswebsite Wikileaks. Maar hij verwerpt de beschuldiging dat hij met zijn actie Al Qaeda of andere vijandelijke groepen heeft geholpen.

Voormalig inlichtingenanalist Manning (25) werd in mei 2010 in Irak gearresteerd. Hij herhaalde gisteren dat hij informatie via Wikileaks naar buiten had laten brengen om Amerikaanse wandaden, zoals het doden van onschuldige burgers en de schending van mensenrechten, aan de kaak te stellen. Onder het gelekte materiaal was een video uit 2007 van een helikopteraanval in Irak waarbij 11 mensen werden gedood, onder wie een fotograaf van het persbureau Reuters. Het leger zei later dat sprake was geweest van een vergissing.

Manning zei ook dat hij de documenten en videobeelden eerst had aangeboden aan The Washington Post, The New York Times en de website Politico, maar dat die geen interesse hadden. Voor het publiceren van de geheime stukken kan hij 20 jaar cel krijgen. Maar de militaire aanklager wil hem ook vervolgen wegens verraad en hulp aan de vijand. Daar kan hij maximaal levenslang voor krijgen. (AP)