Schilderijen in de bios

Kunst

Reizen hoeft niet meer. Een tentoonstelling van beroemde schilderijen kun je nu ook in je eigen stad bekijken, in de bioscoop. Zo komen de blockbusters over Manet in de Royal Academy in Londen, over Munch in twee musea in Oslo en over Vermeer en muziek in de National Gallery in Londen, dit voorjaar allemaal naar Nederland.

De eerste uitzending in dit genre was in november Leonardo Live, die de kijker binnenliet op de al snel uitverkochte tentoonstelling over Leonardo da Vinci. In zo’n duizend bioscopen over de hele wereld kon je op hetzelfde moment hetzelfde schilderij op dezelfde wand in de National Gallery zien hangen. Het nadeel van zo’n uitzending is dat je niet zelf naar de schilderijen kunt kijken en je dus niet zelf details kunt kiezen. (Nu ja, daar heb je het Google Art Project voor – schilderijen worden steeds virtueler). Het voordeel is dat kunsthistorici en andere experts wijzen op dingen die je zelf over het hoofd zou zien.

Voorlopig zijn de filmtentoonstellingen in Nederland maar in één bioscoop te zien, CineMec in Ede. Op 11 april is daar als eerste de voorstelling over Manet te zien. Dan is de tentoonstelling in de Royal Academy bijna afgelopen.