Robuuste verdediger die aan één club genoeg had

Gisteren overleed Theo Bos (47) aan de gevolgen van kanker. ‘Mr. Vitesse’ was uniek in Arnhem: hij bleef zijn club zijn hele loopbaan trouw.

ARNHEM - Theo Bos, trainer van Vitesse. Ajax speelt zondag in Arnhem tegen Vitesse. ANP PHOTO ROBERT VOS
ARNHEM - Theo Bos, trainer van Vitesse. Ajax speelt zondag in Arnhem tegen Vitesse. ANP PHOTO ROBERT VOS

De bokser heeft de strijd moeten staken. Ooit, als 13-jarig jochie, moest Theo Bos kiezen tussen boksen en voetbal, zijn twee jeugdpassies. Maar ‘Rocky van de Geitenkamp’, de Arnhemse volkswijk waarin hij opgroeide, kon Vitesse niet weerstaan – ook al was hij geboren in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen.

In Arnhem groeide Theo Bos uit tot ‘Mr. Vitesse’ – één van de laatste voetballers die genoeg hadden aan hun eigen club. Tussen 1983 en 1998 speelde Bos liefst 369 wedstrijden voor Vitesse, en nergens anders. Hij was er speler, trainer – maar boven alles was hij supporter van Vitesse. Gisteren overleed hij op 47-jarige leeftijd, ruim een jaar nadat bij hem alvleesklierkanker was vastgesteld.

„Het is eigenlijk ongelofelijk dat het lichaam wat je geholpen heeft om zo ver te komen, je nu min of meer in de steek laat. Dat is wel heel frustrerend”, zei Bos ruim twee maanden geleden in een openhartig interview met RTV Rijnmond.

Maar de eigenschappen die hem in zijn voetbalcarrière hadden geholpen, hielden hem op de been, zo lang als fysiek mogelijk was. „Ik ben altijd heel nuchter geweest, kon me makkelijk over dingen heenzetten. Dat is eigenlijk nog steeds zo, ook al gaat het nu over mezelf. Ik denk niet dat ik kan leven en genieten van de dag van vandaag als ik aan de dag van morgen denk. Dus dat probeer ik zo min mogelijk te doen.”

Bos leerde al vroeg relativeren. Mede doordat hij zijn beide ouders al op relatief jonge leeftijd verloor, leerde hij al aan het begin van zijn loopbaan dat het leven meer was dan voetballen alleen.

Als robuuste verdediger, onder anderen aan de zijde van Frans Thijssen, maakte hij de promotie naar de eredivisie mee, in 1989. Zijn laatste actieve seizoen,1998, sloot hij af met zijn hoogste klassering, als nummer drie in de eredivisie, onder trainer Henk ten Cate. Na zijn voetballoopbaan werd hij jeugdtrainer en assistent, onder anderen van hoofdtrainer Ronald Koeman. In 2005 vertrok hij voor het eerst naar een andere club, als trainer van FC Den Bosch. In januari 2009 keerde hij terug bij zijn jeugdliefde, dit keer als hoofdtrainer. Maar kort na de overname van Vitesse door de Georgiër Merab Jordania, in 2010, moest Bos het veld ruimen. Hij vertrok naar FC Dordrecht, maar kreeg niet de tijd om zijn karwei af te maken.

„Als er een fantastische vent was waar iedereen een goed gevoel bij had, dan is het Theo”, zegt Jan Streuer, oud-manager bij Vitesse, op de clubsite. „Enorm sympathiek, een flinke dosis humor, maar toch zeker ook iemand met een eigen mening. Het is niet voor niets dat Theo altijd populair is geweest, ook bij de supporters. Die herkenden in hem wat iedereen herkende: een keiharde werker en prettige persoonlijkheid.”

Vorige zomer werd het clubicoon door Vitesse geëerd met een vooraanstaande, eigen plek in Gelredome: de Theo Bos Tribune.