Politie arresteert man die ontsnapte aan bloederige aanslag in Amsterdam

De politie heeft in Rotterdam een man aangehouden die in december doelwit was van een liquidatiepoging in Amsterdam-west. Twee mannen werden bij die schietpartij gedood, twee mannen konden ontkomen. De man die de politie nu heeft gearresteerd wist destijds te ontsnappen door in het water te springen.

De 28-jarige man is vorige week vrijdag aangehouden wegens vuurwapenbezit en het bezit van valse identiteitspapieren. De man is maandag door het Openbaar Ministerie voorgeleid aan de rechter-commissaris die zijn inbewaringstelling heeft bevolen. De politie wil niets over zijn identiteit of de omstandigheden van zijn arrestatie bekendmaken.

Het is de derde aanhouding in deze zaak sinds de schietpartij op 29 december een woonbuurt in Amsterdam-West opschrikte. Een Range Rover werd destijds klemgereden op een kruispunt en beschoten met automatische wapens. Twee passagiers werden op straat neergeschoten. Ze overleden ter plekke. De man die verleden week werd gearresteerd sprong tussen de woonboten in de vaart en ontkwam. De daders werden achtervolgd door de politie, maar wisten in verschillende auto’s te ontkomen nadat ze twee motoragenten hadden beschoten op de Haarlemmerweg.

In de dagen en weken daarna vond de politie de vluchtauto’s terug en kalasjnikovs die in de sloot waren gegooid. Ook afgelopen maand werden nog nieuwe wapenvondsten gemeld.

In januari arresteerde de politie een man die van betrokkenheid bij de schietpartij werd verdacht. Hij probeerde aan zijn arrestatie te ontkomen door in de Kostverlorenvaart te springen en tussen de ijsschotsen door naar de overkant te zwemmen. Hij werd in zijn been geschoten en aangehouden.

Bij huiszoekingen in meerdere woningen in Amsterdam-West, zo berichtte de politie destijds, troffen rechercheurs ,,onder andere een aantal automatische vuurwapens, bijbehorende munitie en kogelwerende vesten” aan.

De man is, volgens berichtgeving in Het Parool, een kickbokser die voor twee overvallen met geweld al een gevangenisstraf van zes jaar heeft uitgezeten. Ook bij die overvallen had hij vuurwapens gebruikt. Bij een achtervolging na afloop van de eerste overval gooide hij een hamer naar een politieauto.