Valt de Berlijnse Muur opnieuw? Voorlopig niet, na bescheiden protest

‘Berlin verkauft sich und seine geschichte’. ‘Mediaspree? Piss off’. De Berlijners zijn boos. En wel hierom. Gisteren is begonnen met de sloop van een klein deel van de wereldberoemde Berlijnse Muur. Eens het symbool van de deling van Duitsland. Nu een geliefd monument.

A combo shows a file photo taken on November 11, 1989 of West Berliners crowding in front of the Berlin Wall as East German border guards demolish a section of the wall in order to open a new crossing point between East and West Berlin, and a photo taken on March 1, 2013 of policemen facing protestors as a section of the East Side Gallery, a 1,3 km long remainder of the Berlin Wall, is being removed for a housing construction project near the city's east railway station in Berlin on March 1, 2013. Some 25 meters of this section of the wall that mostly came down 23 years ago and marked the end of the cold war are taken away to make way for a new housing development on river Spree, a project called Living Levels. As news of this spread activists and artists that had decorated this remaining part of the cold war relic known as the east side gallery came to protest. AFP PHOTO / GERARD MALIE / ODD ANDERSEN
A combo shows a file photo taken on November 11, 1989 of West Berliners crowding in front of the Berlin Wall as East German border guards demolish a section of the wall in order to open a new crossing point between East and West Berlin, and a photo taken on March 1, 2013 of policemen facing protestors as a section of the East Side Gallery, a 1,3 km long remainder of the Berlin Wall, is being removed for a housing construction project near the city's east railway station in Berlin on March 1, 2013. Some 25 meters of this section of the wall that mostly came down 23 years ago and marked the end of the cold war are taken away to make way for a new housing development on river Spree, a project called Living Levels. As news of this spread activists and artists that had decorated this remaining part of the cold war relic known as the east side gallery came to protest. AFP PHOTO / GERARD MALIE / ODD ANDERSEN Links een foto gemaakt op 11 november 1989 na de val van de Muur. Rechts het protest tegen de sloop van de Muur van vandaag. Foto AFP / Odd Andersen

‘Berlin verkauft sich und seine geschichte’. ‘Mediaspree? Piss off’. De Berlijners zijn boos. En wel hierom. Gisteren is begonnen met de sloop van een klein deel van de wereldberoemde Berlijnse Muur. Eens het symbool van de deling van Duitsland. Nu een geliefd monument.

Het gaat om de 1,3 kilometer lange East Side Gallery, het langste stuk Muur dat nog overeind staat en bovendien een waar kunstwerk. Vanaf begin 1990 werd het stuk Muur door tientallen Duitse en internationale kunstenaars beschilderd en sindsdien is het een openluchtmuseum waar dagelijks tussen de zeven- en achtduizend bezoekers op af komen. Het plan is om ruim twintig meter te slopen. Inmiddels is anderhalve meter van de Muur weggehaald, daarna werd de sloop (voorlopig) gestaakt. De demonstranten zeggen terug te komen als de sloop weer wordt hervat.

De BBC sprak met één van de kunstenaars:
http://youtu.be/p6CU7CISH5E

Slopen voor nieuwbouw

De grote vraag is natuurlijk: waarom slopen? Dat komt omdat het stukje Muur op een gewild stukje grond staat. Het stadsbestuur wil dat de Muur plaats maakt voor de bouw van luxe appartementen en een voetgangersbrug. Want op het braakliggende terrein rond de Spree bij het Ostbahnhof, moet het allemaal gaan gebeuren in Berlijn. Althans, dat is al een tijdje het plan. Kunstenaars en creatieve ondernemers die actief zijn in het gebied moeten wijken voor bedrijven, evenementenhallen en nieuwbouw. O2 Arena, MTV en Universal zijn in de afgelopen jaren al neergestreken op de bijna vier kilometer lange strook aan beide zijden van de rivier, die gepromoot wordt als de ‘Mediaspree’.


Grotere kaart weergeven

Een groepje van een paar honderd demonstranten verzamelde zich vandaag bij het historische monument om zich te verzetten tegen de sloop. Dat zag er ongeveer zo uit:

Het protest in beeld:

Foto AFP / Odd AndersenFoto AFP / Odd Andersen

Foto AFP / Odd AndersenFoto AFP / Odd Andersen

Foto AP / Markus SchreiberFoto AP / Markus Schreiber

Foto Reuters / Thomas PeterFoto Reuters / Thomas Peter

Foto Reuters / Thomas PeterFoto Reuters / Thomas Peter

Ook een nep stukje Muur was vandaag in de omloop. Foto Reuters / Thomas PeterOok een nep stukje Muur was vandaag in de omloop. Foto Reuters / Thomas Peter

Foto AP / Markus SchreiberFoto AP / Markus Schreiber

Foto AP / Markus SchreiberFoto AP / Markus Schreiber

Foto AP / Markus SchreiberFoto AP / Markus Schreiber

Foto AP / Markus SchreiberFoto AP / Markus Schreiber

Nog niet uitgekeken?

Berlin East Side Gallery from Olivier Blaecke on Vimeo.