Beluister het nieuwe album van David Bowie en lees de eerste recensies

De cover van het nieuwe album van David Bowie

Pas op 11 maart verschijnt het nieuwe album van David Bowie, maar The Next Day valt nu al gratis te beluisteren via iTunes. De Britse pers is tot dusver lovend over de comeback-plaat van de 66-jarige Britse zanger.

Tien jaar liet Bowie niets van zich horen, maar vorige maand kwam de Britse poplegende op zijn 66e verjaardag met de nieuwe single ‘Where Are We Now?’.

Eerder deze week verscheen tweede nieuwe single The Stars (Are Out Tonight) met opzienbarende videoclip. Deze is geregisseerd door Floria Sigismondi, de Canadees-Italiaanse regisseur onder meer bekend van geprezen videoclips voor Sigur Rós (Untitled 1 (a.k.a. ‘Vaka’) en The Cure (The End of the World). Ze werkte al eerder samen met Bowie (Little Wonder en Dead Man Walking).

Popjournalist Hester Carvalho schreef over de videoclip in NRC Handelsblad:

The Stars heeft de sfeer en kwaliteit van een minispeelfilm, met Bowie als oudere man en de Britse actrice Tilda Swinton als zijn echtgenote. Het echtpaar in hun vervallen landhuis krijgt een stel angstaanjagend hippe jongelui als buren, die ook nog eens keiharde rock spelen: het nummer The Stars (Are Out Tonight). Bowie bonkt op de muur om het lawaai te stoppen. Opvallend zijn de prachtige kostuums (Swinton in Mad Men-stijl, buurmeisje als dominatrix met ijzeren nagels), de zwierige cinematografie en het scenario.

Britse pers bejubelt nieuwe album David Bowie

De Britse pers bejubelt de nieuwe plaat van Bowie. Zo geeft The Guardian The Next Day vier steren:

The Next Day isn’t the equal of Bowie’s 70s work: but then, the man himself might reasonably argue, what is? Perhaps it’s destined to be remembered more for the unexpected manner in which it was announced than its contents. That doesn’t seem a fair fate for an album that’s thought-provoking, strange and filled with great songs. Listening to The Next Day makes you hope it’s not a one-off, that his return continues apace: no mean feat, given that listening to a new album by most of his peers makes you wish they’d stick to playing the greatest hits.

Ook Rolling Stone is lovend over het album en geeft vier sterren. Het muziekblad noemt de tweede single “één van de beste nummers die Bowie ooit heeft geschreven”.

It’s a triumphant moment on a triumphant album. The Next Day is the comeback Bowie fans feared would never happen. (…) There are loads of musical and lyrical references to his past, as Bowie broods over the places he’s gone and the faces he’s seen. But he’s resolutely aimed at the future. And when he hits the delirious heights of “The Stars (Are Out Tonight),” he makes the future sound irresistible.

The Telegraph beloont de plaat zelfs vijf sterren en spreekt van een “absoluut wonder”.

Urgent, sharp-edged, bold, beautiful and baffling, an intellectually stimulating, emotionally charged, musically jagged, electric bolt through his own mythos and the mixed-up, celebrity-obsessed, war-torn world of the 21st century. (…) The 14 songs are short and spiky, often contrasting that kind of patent Bowie one-note declarative drawl with sweet bursts of melodic escape that hit you like a sugar rush.

Lees hier een interview van Rolling Stone met Tony Visconti, de producer van The Next Day.

Beluister het album vooral zelf en laat hieronder weten wat je ervan vindt.