'Niet te veel dingen in de etalage zetten'

Wat gaat u veranderen?

„Volgens mij is er geen ingewikkelde koerswijziging nodig. Ik zat in de schrijfgroep voor het verkiezingsprogramma, en dat was zelfs één van de plezierigste werkgroepen, omdat we over veel dingen snel consensus bereikten. Volgens mij moeten we alleen het goede verhaal dat wij hebben beter koppelen aan wat ik de sores van de mensen thuis noem. Heb ik volgende week mijn baan nog, moet ik mijn huis verkopen, dat soort dingen. Die koppeling is niet zo eenvoudig, omdat bij ons de lange termijn centraal staat: verduurzaming, een verdeling van rijkdom, macht en hulpbronnen.”

Hoe moet GroenLinks oppositie voeren?

„Er moet één goed gecoördineerde strategie komen, tussen de Tweede Kamerfractie en de rest van de partij. Als het gaat om de arbeidsmarkt en het ontslagrecht moeten we voortaan een andere benadering zoeken: zelfs leden denken dat we vóór versoepeling van het ontslagrecht zijn, dat is echt niet zo. En niet al te veel nieuwe dingen in de etalage, dat hebben wij ook te veel gedaan. Het flauwe voorbeeld: gratis kraanwater in de horeca.”

Zijn de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 een verloren missie?

„Nee. Ik geef altijd het voorbeeld uit Delft: daar zitten we al sinds 1986 in het college en hebben we steeds vier raadszetels. De lokale geworteldheid is veel stabieler dan het landelijke aantal zetels. Lokaal zijn we aanspreekbaar en benaderbaar. Nu de rust is teruggekeerd, moeten we het vertrouwen van kiezers herwinnen. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar ik weet zeker dat we het evident beter zullen doen dan vorig jaar september.”