Netanyahu razend over uitspraak Erdogan

Vroeger waren Israël en Turkije goede bondgenoten. Maar de afgelopen jarenkwam de relatie onder zware spanning te staan. De afgelopen weken stonden de Turkse en Israëlische media vol berichten over pogingen om de relaties te repareren. Maar nu is de temperatuur weer tot onder nul gedaald door een uitspraak van de Turkse premier Tayyip Erdogan waarin hij het zionisme in één adem met fascisme als misdrijf tegen de menselijkheid beschreef. Zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu sprak gisteren van een „duistere en leugenachtige” verklaring „van een soort waarvan we dachten dat ze tot het verleden behoorde”.

Op een bijeenkomst in Wenen van de Alliantie van Beschavingen van de Verenigde Naties verklaarde Erdogan woensdag dat het „onmogelijk is geworden islamofobie niet te beschouwen als misdrijf tegen de menselijkheid, net zoals zionisme, antisemitisme en fascisme”. Ook een Amerikaanse woordvoerder veroordeelde deze uitspraak als „beledigend en verkeerd”. Hij meende dat mensen van alle godsdiensten „kwaadaardige acties moeten veroordelen en de meningsverschillen van deze tijden oplossen”. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou de kwestie later vandaag aan de orde stellen tijdens zijn bezoek aan Ankara op zijn rondreis door Europa en het Midden-Oosten. De Conferentie van Europese Rabbijnen stelde dat Erdogans uitspraak neerkwam op antisemitisme.

In 2010 is de Turks-Israëlische relatie sterk verslechterd nadat negen Turken om kwamen bij een Israëlische militaire operatie tegen een internationaal hulpschip dat probeerde de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Er zijn sindsdien af en toe pogingen gewaagd om de relatie te normaliseren, maar die stuitten steeds op de Turkse eis van Israëlische excuses en schadevergoeding. Vorige maand werd een nieuwe inspanning tot toenadering gemeld op een bijeenkomst van hoge diplomaten van beide landen .(Reuters, AFP)