Na een halfjaar stilstand gaat VUmc weer longoperaties uitvoeren

Het VUmc gaat na een halfjaar stilstand weer longoperaties uitvoeren. Dat gebeurt met instemming van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis aan Novum na berichtgeving in De Telegraaf.

Het VUmc kwam in augustus onder verscherpt toezicht te staan van de inspectie vanwege een conflict tussen medisch specialisten. Het Amsterdamse ziekenhuis besloot daarop zelf om de afdeling longchirurgie helemaal stil te leggen. Het conflict ontstond nadat een ernstig zieke longpatiënt vorig jaar overleed op de intensive care. Specialisten zouden niet goed met elkaar samen hebben gewerkt.

Longarts Piet Postmus werd door het ziekenhuis op non-actief gesteld toen hij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de raad van toezicht had gewaarschuwd over de gang van zaken op de longafdeling. Door een slepende ruzie zou de veiligheid van de patiënten niet gewaarborgd zijn. Het VUmc nam het Postmus kwalijk dat hij de problemen niet eerst op managementsniveau had besproken. Postmus mocht terugkeren bij het VUmc als medisch specialist, maar verloor - met instemming van de rechter - zijn baan als afdelingshoofd.

Het verscherpte toezicht op het ziekenhuis werd vorige week met in ieder geval twee weken verlengd. De inspectie bekijkt volgende week of het toezicht nog moet worden voortgezet. Een woordvoerder van het ziekenhuis kon daar nog niet op vooruitlopen.