Meer winst ABN Amro - keert 250 miljoen euro uit aan staat

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN AMRO bij een pinautomaat van zijn bank. ABN boekte dit jaar meer winst. Foto ANP / Robin Utrecht

ABN Amro heeft in 2012 een nettowinst van 948 miljoen euro geboekt, zo maakt de bank vandaag bekend. Aan de staat wordt een dividend van 250 miljoen euro uitgekeerd. Eigenlijk zou de genationaliseerde bank een groter percentage van de winst uitkeren aan de staat, maar ABN wil de kapitaalbuffers versterken. In 2011 kwam de winst uit op 689 miljoen euro.

De genationaliseerde bank heeft als doelstelling om veertig procent van de winst uit te keren aan de enige aandeelhouder. De zogeheten core tier 1-kapitaalbuffer van de bank steeg van 10,7 procent naar 12,1 procent. Toch zegt de bank ‘voorzichtigheidshalve en in nauw overleg met de aandeelhouder’ extra geld te reserveren voor de kapitaalbuffer.

Zonder de kosten van de integratie van nieuwe onderdelen in de bank en het afstoten van andere onderdelen, steeg de winst van 960 miljoen euro naar 1,3 miljard euro. Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van de bank, is tevreden over de vorig jaar afgeronde integratie van ABN Amro en Fortis.

“Met genoegen stel ik vast dat wij deze complexe operatie met relatief weinig overlast voor onze klanten, op schema en binnen het budget hebben afgerond, terwijl de beoogde efficiëntieverbeteringen zijn gerealiseerd.”