MAX: zeg geen Feestboek, opa

Catherine Keyl en Omroep MAX komen in een moeilijke markt met nieuwe bladen. Voor de babyboomers, en hun jongere broers en zussen.

Ze durven wel. Catherine Keyl en Jan Slagter. Beide introduceerden deze week een nieuw tijdschrift in een moeilijke markt. Slagter het langverwachte MAX Magazine, een gids voor tv, maar ook voor „plezierig leven”. Keyl personalityglossy CatherineNU, de opvolger van haar blad Catherine dat na onmin met de uitgever in 2008 werd stopgezet.

De twee bladen vissen in dezelfde vijver. Al schrijft Keyl in haar voorwoord: „Ook zoiets. Krijg je meteen de vraag: wat is je doelgroep? En dan moet ik een leeftijdscategorie noemen. Nou, dat doe ik niet.” Want Catherine houdt van mensen, ongeacht hoe oud.

Toch positioneert ‘Keyleuk magazine’ CatherineNU zich stevig in een zekere levensfase. Met een stuk over ‘liefde op leeftijd’. En met een grote reportage over de crisis waarin Nederlanders tussen de 45 en 65 jaar verkeren. „Het liefst zouden we de babyboomers, onze oudere broers en zussen, de schuld geven.” Als couleur locale bij het stuk mogen twee vrouwen van 55, ex-NOS-correspondent in Brazilië Marjon van Royen en ex-Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell, mogen vertellen over hun onverwachte ontslag. Zo mikt het blad op het jongere deel van de MAX-kijkers. De „verloren generatie, opnieuw verdwaald.”

Catherine doet zelf de meeste interviews en gaat er prat op dat ze meeste gesprekspartners persoonlijk kent. Ze praat ‘even bij’ met Kleine Viezerik met wie ze al een tijd een „onuitgesproken band heeft.” En met burgemeester Ahmed Aboutaleb, die ooit verslaggever was voor de Ontbijtshow die Catherine presenteerde. „Ik vond hem een beetje pafferig geworden. Dus ik zei: ‘doe er wat aan’.” Aboutaleb heeft zijn belofte aan Catherine gehouden, zegt hij. Hij is afgevallen. Vijfentwintig kilo. „Neee echt? Hoe heb je dat gedaan? Wat te gek, Ahmed.”

Omroep MAX stuurde deze week het nulnummer van haar blad aan alle leden van de omroep; aanstaande dinsdag verschijnt nummer 1, voor niet-leden. Het exclusieve ledenexemplaar zet de toon voor het nieuwe blad. Dat moet niet zomaar een gids over tv zijn, al zijn de programmagegevens helder en in grote letters afgedrukt, maar ook een magazine met tips voor huis en tuin, gezellige uitstapjes, het koningshuis en sport.

Wielrenster Marianne Vos wordt geportretteerd met haar ouders. Vader is sportief, moeder kettingrookster, en op vrijdag eet het gezin standaard patat, leren we. In een stuk over pensioenen is MAX Magazine minder gezellig. „Wat is ons zuurverdiende pensioengeld nog waard?”, vraagt het vertwijfeld.

Myrna Goossen – was zij niet in 1995 de opvolgster van Catherine Keyl als presentatrice van De 5 Uur Show? – heeft een Lieve Mona-rubriek in de gids. De 58-jarige Gerda wil graag kleinkinderen, maar haar dochter heeft geen kinderwens. „Hoe kan ik haar ompraten?”, wil ze weten. „Niet”, antwoordt Myrna wijs. Nog een wijze les staat in het stuk waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe de MAX-lezer lid van Facebook wordt: „Nooit Feestboek zeggen, dan nemen uw kleinkinderen u niet meer serieus.”