Leven in een veredelde kast

Een gezin van drie personen in Hongkong eet in hun woonkamer, onder hun hoogslaper. Rechtsbuiten hangt de (nu lege) waslijn.

De huurprijzen in Hongkong liggen hoog. Heel hoog. Veel inwoners kunnen zich slechts appartementjes veroorloven die niet veel groter zijn dan een kast. Een begroting die het stadsbestuur woensdag indiende, biedt de lagere middenklasse en de armen weinig hoop op meer ruimte in de nabije toekomst.

De regering van Hongkong kondigde maatregelen aan om de middenklasse en de armen te helpen. De regio kent een chronisch probleem van hoge huurprijzen. Sinds 2009 zijn de prijzen verdubbeld. Minderbedeelde burgers, zo’n honderdduizend, wonen daardoor in hele kleine ‘woningen’ die zijn ontstaan in oude fabrieken of opgedeelde flats. Sommigen leven zelfs in een kooi van anderhalve vierkante meter groot.

De stichting Society for Community Organization wilde aan de wereld laten zien hoe klein de microwoningen zijn in Hongkong en liet een fotoserie maken, waar deze foto er een van is.

Bekijk de hele fotoserie op nrc.nl/inbeeld