Leven in een veredelde kast

This picture taken on September 26, 2012 and provided by Society for Community Organization shows a tiny flat seen from above in Hong Kong. While Hong Kong government unveiled on February 27, 2013 a string of populist measures aimed at supporting the middle class and poor, analysts said the 2013 budget would do little to improve the lot of the middle-class or poor in a city of chronically high property prices -which have doubled since 2009- squeezing average citizens and forcing about 100,000 citizens to live in inadequate housing. AFP PHOTO / Benny Lam / Society for Community Organization ----- EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Benny Lam / Society for Community Organization" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS
This picture taken on September 26, 2012 and provided by Society for Community Organization shows a tiny flat seen from above in Hong Kong. While Hong Kong government unveiled on February 27, 2013 a string of populist measures aimed at supporting the middle class and poor, analysts said the 2013 budget would do little to improve the lot of the middle-class or poor in a city of chronically high property prices -which have doubled since 2009- squeezing average citizens and forcing about 100,000 citizens to live in inadequate housing. AFP PHOTO / Benny Lam / Society for Community Organization ----- EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Benny Lam / Society for Community Organization" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS AFP

Een gezin van drie personen in Hongkong eet in hun woonkamer, onder hun hoogslaper. Rechtsbuiten hangt de (nu lege) waslijn.

De huurprijzen in Hongkong liggen hoog. Heel hoog. Veel inwoners kunnen zich slechts appartementjes veroorloven die niet veel groter zijn dan een kast. Een begroting die het stadsbestuur woensdag indiende, biedt de lagere middenklasse en de armen weinig hoop op meer ruimte in de nabije toekomst.

De regering van Hongkong kondigde maatregelen aan om de middenklasse en de armen te helpen. De regio kent een chronisch probleem van hoge huurprijzen. Sinds 2009 zijn de prijzen verdubbeld. Minderbedeelde burgers, zo’n honderdduizend, wonen daardoor in hele kleine ‘woningen’ die zijn ontstaan in oude fabrieken of opgedeelde flats. Sommigen leven zelfs in een kooi van anderhalve vierkante meter groot.

De stichting Society for Community Organization wilde aan de wereld laten zien hoe klein de microwoningen zijn in Hongkong en liet een fotoserie maken, waar deze foto er een van is.

Bekijk de hele fotoserie op nrc.nl/inbeeld