Kunst in cijfers

2 eeuwen kunstmarktgeheimen worden te koop aangeboden. Het uit 1817 daterende Agnew’s, een van de gerenommeerdste kunsthandels van Londen, sluit op 30 april de deuren. Verkocht worden het archief en de bibliotheek, met informatie over de verkoop van vele oude meesters en 19de-eeuwse schilderkunst, maakte directeur James Agnew deze week bekend. Een voor de hand liggende kandidaat-koper is het Getty Instituut in Los Angeles, dat informatie verzamelt over de herkomstgeschiedenis van belangrijke kunstwerken. Onduidelijk is of voor het handelsarchief van Agnew’s een exportvergunning nodig is.

120duizend bezoekers heeft de kunstbeurs Arco in Madrid (14-17 februari) getrokken. Een opmerkelijk hoog aantal, in vergelijking met andere beurzen voor hedendaagse kunst. Art Rotterdam trok vorige maand 16.000 bezoekers, de laatste FIAC in Parijs 70.000 bezoekers en Art Basel vorig jaar 65.000 bezoekers. Marie-José Sondeijker van galerie West in Den Haag deed voor de derde keer mee: „Arco is een heel goed verzorgde beurs die een heel gemêleerd publiek trekt en opvallend veel internationale bezoekers. Madrid is de connectie tussen Europa en Zuid-Amerika.”

15 april opent het Parijse veilinghuis Piasa een nieuwe vestiging, gespecialiseerd in de verkoop van design. Piasa vestigt zich in een oude synagoge in de Rue du Bac, dichtbij de designgaleries van Parijs. Het is de eerste veilingzaal op de linkeroever. Zie voor het veilingschema www.piasa.fr

3,5miljoen euro is de verwachte minimumopbrengst van 22 moderne klokken die Sotheby’s op 7 april in Hongkong zal veilen. Alle met vogel- en schelpmotieven versierde klokken zijn afkomstig uit een privécollectie. Dertien klokken zijn gemaakt door de Zwitserse fabrikant Patek Philippe.