Kortkolom kunst

‘Meisje met de parel’ langer in buitenland

amsterdam. De wereldtournee van Het meisje met de parel wordt verlengd. De reizende tentoonstelling van het Mauritshuis, met het beroemde schilderij van Johannes Vermeer, reist na de Verenigde Staten door naar Bologna, Italië. Daar loopt de tentoonstelling tot en met mei volgend jaar, in het Palazzo Fava. De topstukken van het Mauritshuis waren al eerder te zien in Japan, waar ze 1,2 miljoen bezoekers trokken. Het museum wordt momenteel ingrijpend verbouwd, wat zal leiden tot een verdubbeling van het vloeroppervlak. (NRC)

Zanger ‘Papa was a Rollin’ Stone’ dood

Amsterdam. Richard Street, een van de voormalige zangers van de Amerikaanse band The Temptations, is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden. The Temptations hadden hun hoogtepunt in de jaren 60 en 70. Street trad in de jaren 70 toe tot de groep die wereldhits scoorde als Papa Was a Rollin’ Stone en Masterpiece. Eerder deze maand overleed een ander Temptationslid. Otis ‘Damon’ Harris stierf op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van prostaatkanker. (NRC)

Peruaanse regering eist kunst van veiling

Amsterdam. Peru claimt pre-Colombiaanse kunstwerken die veilinghuis Sotheby’s deze maand wil veilen in Parijs. Het betreft 67 werken uit de verzameling van Jean Paul Barbier-Mueller. Peru vaardigde in 1822 een wet uit die verbiedt archeologische goederen te verplaatsen zonder goedkeuring van de regering. Dat is de voornaamste reden dat Peru vermoedt dat de werken clandestien het land hebben verlaten. De regering heeft juridische stappen aangekondigd. In november vorig jaar keerden duizenden voorwerken terug naar Peru. Die voorwerken waren decennialang in bezit van de Amerikaanse universiteit Yale. (NRC)

Stan Paardekooper naar de omroep

Amsterdam. Stan Paardekooper wordt directeur van de nieuwe stichting waarin het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor per 1 augustus 2013 opgaan. Onderdeel van deze stichting wordt ook het ‘team levende muziek’ van de NTR, AVRO en TROS dat de concertseries op Radio 4 produceert. Stan Paardekooper is nu nog directeur van Holland Symfonia. (NRC)