Kortkolom buitenland

Voedselhulp VS voor Syrische rebellen

rome. De Verenigde Staten zullen voedselrantsoenen en medische hulp leveren aan rebellen als onderdeel van een hulppakket ter waarde van 60 miljoen dollar aan de Syrische oppositie. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gisteren op een conferentie van de ‘Vrienden van Syrië’ in Rome meegedeeld. Het wordt de eerste keer dat Washington rebellen direct gaat bevoorraden. Maar de VS willen geen wapens leveren, en ook geen niet-dodelijk materieel als nachtkijkers waarover eerder werd gespeculeerd. Syrische oppositiepolitici op de bijeenkomst reageerden teleurgesteld. (AP)

In Irak in februari 210 doden door geweld

bagdad. Bij een serie aanslagen zijn gisteren in Irak zeker 26 mensen om het leven gekomen, van wie 19 bij twee snel achtereenvolgende explosies in een shi’itische wijk van de hoofdstad Bagdad. Vanochtend vielen opnieuw vijf doden en 45 gewonden bij een dubbele bomexplosie in de provincie Diwaniya, ten zuiden van Bagdad. In de maand februari zijn in Irak volgens cijfers van medische diensten en politie ten minste 210 mensen door terroristisch geweld, hoofdzakelijk door sunnitische extremisten, om het leven gekomen. (AFP, Reuters)

‘Franse troepen zeker tot juli in Mali’

Parijs. Franse militairen zullen zeker tot juli in Mali blijven. Dat hebben een Franse diplomaat en twee andere functionarissen gezegd. De Franse regering beloofde vorige week nog dat de terugtrekking van de vierduizend militairen binnen enkele weken zou beginnen. Maar de Fransen stuiten in noordoostelijk berggebied Adrar des Ifoghas op felle tegenstand van de moslimextremisten. Parijs hoopt dat Mali in juli verkiezingen kan houden. De kosten van de Franse invasie zijn inmiddels opgelopen tot honderd miljoen euro. (AP, AFP)

Tientallen doden na doodvonnis in Dhaka

Dhaka. Bij hevige rellen na de bekendmaking van een doodvonnis gisteren tegen een fundamentalistische leider in Bangladesh zijn ten minste 44 doden gevallen. Het tribunaal in de hoofdstad Dhaka voor misdaden begaan tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van 1971 veroordeelde gisteren Delwar Hossain Sayedee, vicepresident van de fundamentalistische partij Jamaat-e-Islami, ter dood. Gisteren vielen 42 doden bij rellen tussen politie en Jamaat-aanhangers, vooral in het noorden van het land. Vandaag was het opnieuw onrustig. (AP)

Verkrachting India: jongen aangeklaagd

New Delhi. Een 17-jarige Indiase jongen, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de geruchtmakende zaak van de verkrachting en moord op een 23-jarige vrouw in een bus in New Delhi, is gisteren in staat van beschuldiging gesteld. De jongen ontkent alle beschuldigingen. Hij zal door een rechtbank voor minderjarigen worden berecht. Anders dan vijf volwassen mannelijke verdachten, die voor dezelfde vergrijpen de doodstraf riskeren, kan de jongen slechts tot drie jaar hechtenis worden veroordeeld. (Reuters)