Kortkolom binnenland

Straf blijft 10 jaar voor misbruik dochter

Leeuwarden. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een 53-jarige inwoner van Groningen in hoger beroep veroordeeld tot 10 jaar cel voor jarenlang seksueel misbruik van zijn dochter. Eerder legde de rechtbank in Groningen eenzelfde straf op. Ook het hof acht bewezen dat de man zijn dochter jarenlang seksueel heeft misbruikt. Het meisje beviel op haar 12e tijdens een schoolreisje van een baby. Uit DNA-onderzoek bleek dat haar vader de verwekker was. Terwijl het meisje verklaarde dat haar vader haar vanaf haar vijfde of zesde jaar meer dan tien keer per maand verkrachtte, hield deze vol dat hij zijn dochter maar één keer had misbruikt. (NRC)

‘ChristenUnie moet lijsttrekkers kiezen’

Amsterdam. De ChristenUnie moet voortaan lijsttrekkerverkiezingen houden. Dat stelt Piet Adema, die vandaag wordt voorgedragen als nieuwe voorzitter van de partij, in het Nederlands Dagblad. Volgens hem horen dergelijke verkiezingen bij deze tijd. Adema wil verder dat de ChristenUnie een ledenpartij wordt, waarbij individuele leden inspraak en stemrecht krijgen bij partijcongressen. Adema wordt voorgedragen als opvolger van Janneke Louisa die vorige maand het voorzitterschap neerlegde om privéredenen. (Novum)

Oud-raadslid van PVV bekeerd tot islam

Amsterdam. Het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn, eind 2011 opgestapt als vicefractievoorzitter van de PVV , beweert zijn heil voortaan te zoeken in de islam. De omstreden politicus spreekt van „een nieuwe start”. Dat meldt opiniewebsite Joop.nl, die zegt Van Doorn te hebben gesproken. Die wilde volgens Joop.nl behalve het bevestigen van zijn overstap verder niets kwijt over zijn bekering. Van Doorn werd vorige maand in zijn woning opgepakt omdat hij geheime raadsstukken zou hebben gelekt aan het AD. (NRC)

VUmc gaat weer longoperaties doen

Amsterdam. Het VU medisch centrum Amsterdam gaat na een half jaar weer longoperaties uitvoeren. Dat gebeurt met instemming van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), bevestigde het ziekenhuis na berichtgeving vandaag. Het VUmc kwam in augustus onder verscherpt toezicht te staan van de IGZ vanwege een conflict tussen medisch specialisten, na het overlijden van een longpatiënt. Het VUmc besloot daarop zelf om de afdeling longchirurgie helemaal stil te leggen. Het verscherpte toezicht werd vorige week met in ieder geval twee weken verlengd. (Novum)

Een op acht mensen slachtoffer cybercrime

Den Haag. In totaal twaalf procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder werd vorig jaar geconfronteerd met een of meer vormen van cybercrime, computercriminaliteit. Dat bleek vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Veiligheid en Justitie. De helft van de slachtoffers kreeg te maken met hackers. Een kwart werd gepest via internet en een kwart had te maken met aan- of verkoopfraude. (Novum)