kort

World Press Photo

Afghaans meisje krijgt nieuwe neus

Amsterdam. - Ze werd het symbool voor vrouwen die slachtoffer werden van de wreedheden van de Talibaan in Afghanistan. De foto van de 18-jarige Aisha, zonder neus, werd de World Press Photo van 2010. Nu heeft ze weer een gezicht. Het meisje uit Uruzgan vluchtte aan het eind van het vorige decennium uit haar huwelijk met een man die haar dagelijks mishandelde. Ze werd echter gevonden en vastgezet, maar de Talibaan eiste meer straf dan dat. Ze werd op een afgelegen plek vastgebonden en vervolgens werden haar neus en oren afgesneden. Nu heeft ze een neuscorrectie ondergaan waarbij haar eigen weefsel is gebruikt. NRC

Syrië

EU versoepelt wapenembargo

Amsterdam. - De Europese Unie heeft het wapenembargo op Syrië versoepeld. Vanaf nu staat de EU toe dat pantservoertuigen, non-gevechtsmaterieel, technische hulpmiddelen en niet verder gespecificeerde „service” aan de Syrische oppositie mogen worden geleverd in het kader van bescherming van burgers. Met de versoepeling van de sancties, die tot 1 juni gelden, komen de EU-regeringen tegemoet aan druk van onder meer Groot-Brittannië om de tegenstanders van president Bashar al-Assad te ondersteunen. Al weken werd stevig onderhandeld over nieuwe sancties waarbij de EU bang was dat versoepeling de wapenstroom naar Syrië zou opvoeren. Reuters

Paardenvlees

Nu weer in rundvlees en gehaktballen

Amsterdam. - In een partij rundvleessnippers en gehaktballen waar volgens het etiket alleen rund- en varkensvlees in zou zitten, is paardenvlees aangetroffen. Het paarden-dna bleek te zitten in de monsters genomen bij een vleesproducent en een koelhuis waar vlees van een uitsnijderij opgeslagen ligt. Dat maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gisteren bekend. Ook werd bekend dat supermarkten in navolging van de NVWA zelf extra laboratoriumonderzoeken gaan doen op kant-en-klaarmaaltijden vanwege het paardenvleesschandaal. Novum