kort

Amsterdam

Man opgepakt om fatale schietpartij

Amsterdam. - De politie heeft vorige week een mogelijk doelwit van de fatale schietpartij van eind december in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt opgepakt. De 28-jarige man werd in Rotterdam gearresteerd voor vuurwapenbezit en valse identiteitspapieren, meldde de politie gisteren. De opgepakte verdachte is maandag aan de rechter-commissaris voorgeleid. Hij blijft voorlopig vastzitten. Volgens de politie wist de man in december te ontkomen door in het water te springen. Omdat het onderzoek nog loopt, wil de politie verder niets kwijt. Bij de schietpartij kwamen 29 december twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar, beide bekenden van de politie, om het leven. De politie liet eerder al weten van minstens vijf verdachten uit te gaan. Novum

Japan

Na Fukushima iets meer kans op kanker

Amsterdam. - Meisjes die kort na de ramp met de kerncentrales van Fukushima in 2011 in gebieden met de hoogste radioactieve vervuiling leefden, moeten levenslang worden gecontroleerd op het ontstaan van schildklierkanker. Dat stelt een gisteren gepubliceerd rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hun risico om die kanker ooit te krijgen is verhoogd van 0,75 naar 1,25 procent. NRC

Limburg

Wethouder weg na ongewenste tongzoen

Maastricht. - De Meerssense wethouder Jo Dejong (Partij Jo Dejong) is opgestapt. Kort voor carnaval probeerde hij een vrouwelijke ambtenaar in een café een tongzoen te geven. Omdat de wethouder geen excuses wilde maken, diende ze een klacht in. De gemeente heeft het voorval bij justitie gemeld als aanranding. NRC