Kandidaat van beroep

Vanavond is de tweede aflevering van ‘Vliegende Hollanders:Sterren van de schans’ Waar komen al die Vaagbekende Nederlanders toch vandaan?

Redacteur Media

Sterren is een groot woord. De achttien kandidaten van Vliegende Hollanders: Sterren van de schans zijn geen mensen die in een bepaald beroep schitteren of uitblinken. En heel bekend zijn ze ook niet. Ooit werd je bekende Nederlander omdat je ergens goed in was. Je kon mooi zingen of je wist veel. Sinds Big Brother (1999) hoeft dat niet meer. Als je maar jezelf kunt zijn. Nu worden sterren sterren door in allerlei televisieprogramma’s kandidaat te zijn.

Enkele oudere deelnemers stammen nog uit de tijd dat je wel eerst iets moest bereiken, wilde je toetreden tot de elite der Bekende Nederlanders. Voetballer John de Wolf behaalde begin jaren 90 successen bij Feyenoord, Patty Brard had dertig jaar geleden een reeks hits met meidengroep Luv’. Emile Ratelband was zelfverbeteringscoach en politicus voor Lijst Ratelband.

De vijftien andere kandidaten maken soms wel muziek, of ze dansen, spelen in soaps en presenteren, maar hun bekendheid genieten ze door hun deelname aan allerlei spelprogramma’s; vooral talentenjachten (Idols, Popstars), de Sterren-doen-dit-of-dat-shows (Zing, vecht, duik, dans, schaats en ski van een berg af) en reality (transvrouw Kelly van der Veer in Big Brother, Bibi ‘kaboutertje’ Breijman’ in Oh Oh Cherso). Deze mensen zijn kandidaat van beroep.

Toch zijn de kandidaten van SBS 6 zelfs met deze kennis semi-bekend. Alsof ze heel veel mensen hebben gebeld en de meesten gewoon geen zin hadden om een been te breken. Het Parool sprak van ‘De devaluatie van het BN’erdom’: steeds meer spelprogramma’s hebben steeds meer kandidaten nodig. Dus ben je steeds sneller ‘Bekende Nederlander’ en wordt ‘bekend’ steeds relatiever. Iedereen een beetje beroemd; noem het nivellering. Na de spreiding van macht en kennis volgt de spreiding van bekendheid.

Nicolas Liébart bijvoorbeeld. Hij stond op de reservelijst en mag nu toch meedoen. Hij is de man van de dochter van Jean-Marie Pfaff, Belgische oud-keeper. Omdat hij figureerde in diens realitysoap en meedeed aan Expeditie Robinson is hij ook hier een Vaagbekende Nederlander. Geeft niet, want je moet ergens beginnen. En na deze show is hij weer een stuk bekender.

Waarom doen ze mee? Net als vele andere Nederlanders komen ze waarschijnlijk graag op televisie. In interviewtjes op de website van SBS 6 zeggen ze dat ze het een geweldige kans vinden om eens lekker op wintersport te gaan. Het woord ‘uitdaging’ valt vaak. En ze krijgen ervoor betaald. ‘Niet genoeg’ volgens Jody Bernal, maar ‘meer dan een maandsalaris’.

Bekend zijn betekent niet automatisch geliefd zijn. Wie op tv verschijnt, roept ook onvermoed felle reacties op. En leedvermaak werkt beter bij mensen die je toch al weinig goeds toewenst.

Neem Patty Brard, die nogal wat weerstand oproept. Bij Sterren springen was te zien hoe zij na een salto plat op het water klapte. Erger nog, producent Eyeworks verkocht het format van Sterren springen in het buitenland juist door die scène te laten zien: een mislukte sprong waarbij een gezette dame van 57 jaar haar lip scheurt. Brard was nog niet koud en bloedend uit het water, toen presentator Gerard Joling tegen haar zei: „Wat maakte je een doodklap! Maar wat wás het goed hè, dames en heren!” Het filmpje werd eindeloos vaak herhaald.

Kandidaat John de Wolf verdient overigens een eervolle vermelding. Hij deed eerder mee aan de enige aflevering van Fighting with the Stars, waarin de kandidaten moesten thaiboksen. Dat is met slaan én schoppen. Mocht u zich dus afvragen wat de overtreffende trap van Sterren van de schans wordt: die is al geweest.

Vliegende Hollanders: sterren van de schans. Vanavond, 20.30u, SBS6