Kabinet akkoord: volgend jaar ruim vier miljard extra bezuinigingen

De ministerraad heeft vandaag een besluit genomen over een pakket extra bezuinigingen, meldt persdienst Novum. Het gaat volgend jaar 4,3 miljard euro extra bezuinigen, maakte het kabinet volgens Novum na afloop van de ministerraad bekend. Premier Mark Rutte geeft om kwart over vier vanmiddag uitleg over wat de maatregelen precies inhouden.

De bezuinigingen gaan gelden voor 2014. Voor dit jaar worden geen extra bezuinigingsmaatregelen genomen. Het kabinet-Rutte II wilde nu al afspraken maken over extra bezuinigingen en lastenverzwaringen omdat het begrotingstekort dit jaar en volgend jaar uitkomt boven de Europese norm van 3 procent. Voor 2013 wordt het lastig om het tekort nog onder drie procent te krijgen, omdat de inkomsten en uitgaven van de overheid al zo goed als vastliggen.

In 2014 ligt dat anders. Dan moet het tekort, dat bij ongewijzigd beleid volgend jaar op 3,4 procent komt te liggen, wel weer onder de 3 procent uitkomen. De reden dat VVD en PvdA vandaag al besloten over maatregelen voor volgend jaar is dat Nederland voor 1 mei aan de Europese Commissie duidelijk moet maken hoe de begroting van 2014 wordt aangepast.

Minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher benadrukte dat het pakket nog slechts een ‘inzet’ is van het kabinet. “We zijn altijd bereid om te praten”, zei hij na afloop van de ministerraad. Het kabinet hecht veel belang aan de steun van de sociale partners en ook een deel van de oppositie moet kunnen instemmen, zodat de plannen niet stranden in de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben daar geen meerderheid.