Israël gaat op de bezette Golan naar olie boren

Israël heeft in stilte een vergunning afgegeven voor de eerste olieboringen op de Golan Hoogvlakte, zo heeft het ministerie van Energie gisteren bevestigd. De Verenigde Naties hebben Israël herhaaldelijk gewaarschuwd om geen natuurlijke bronnen in bezet of geannexeerd gebied te exploiteren. De Golan werd tijdens de Zesdaagse Oorlog (1967) door Israël op Syrië veroverd en in 1981 geannexeerd. Internationaal wordt deze annexatie niet erkend.

De boorvergunning is vorige week verleend aan Genie Energy, een Israëlisch-Amerikaans bedrijf geleid door de Israëlische ex-minister Effie Eitam, die zelf op de Golan woont. Aandeelhouder is onder anderen mediamagnaat Rupert Murdoch. De voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney adviseert het bedrijf. De licentie dekt de halve Golan. Het boren moet over twee jaar beginnen.

Syrië noemde de Israëlische plannen gisteren „een flagrante schending” van resoluties van de VN-Veiligheidsraad waarin de annexatie van de Golan is veroordeeld. Syrië verkeert in een bloedige burgeroorlog. Volgens Damascus misbruikt Israël de situatie in Syrië „om onze rijkdommen te plunderen”.

In 2010 nam de Israëlische premier Netanyahu nog deel aan geheime onderhandelingen met Syrië over vrede gebaseerd op volledige terugtrekking uit de Golan. De gesprekken werden later afgebroken.

Een Israëlische diplomaat bestrijdt dat er een verband is tussen de oorlog in Syrië en de boorlicentie. „Wij zien de Golan als Israëlisch grondgebied.” Maar volgens haar zou Israël ook als tijdelijke bezetter het recht hebben gebruik te maken van het land „tot er een oplossing is gevonden voor het dispuut. En het is duidelijk dat er op dit moment, en voorlopig, niemand in Syrië is met wie wij kunnen onderhandelen.”

De internationale gemeenschap heeft nog niet gereageerd. Volgens een Europese diplomaat heeft de Europese Unie „de handen vol aan andere zaken”. Deze week lekte een EU-rapport uit met felle kritiek op Israëls nederzettingenpolitiek in de bezette Palestijnse gebieden.