‘In de stad is snel irritatie’

„Ik ben voorzitter van de Plattelands Jongeren Gelderland, de organisatie die vandaag honderd jaar bestaat. We hebben de koningin bereid gevonden het feest bij te wonen. Mooi hè? Ik werk voor een bedrijf in melksystemen. Ik doe dit werk erbij omdat ik graag mensen bij elkaar breng en op sleeptouw neem. Wij helpen jongeren evenementen te organiseren zoals een schuurfeest of een sporttoernooi. We overleggen met gemeenten over vergunningen als jongeren dat moeilijk vinden. We regelen een discobus. Ik woon in het dorp Hengelo in de Achterhoek. Ik heb weleens geprobeerd in een grotere plaats te wonen. Ik zat in een winkelstraat met een bult autoverkeer om me heen. Daar ben ik niet van. Na twee maanden was ik weer weg. Ik wil van me af kunnen kijken, en met een crossmotor het bos in kunnen rijden. De mensen zijn op het platteland socialer dan in de stad. Ik kom weleens in kroegen in Doetinchem. Als je daar iemand per ongeluk aanstoot, is er al snel irritatie. Als je hier een biertje van iemand omstoot, haal je gewoon een nieuwe voor hem. De mensen zijn hier wat gemakkelijker. Ja, er is hier sprake van bevolkingskrimp. Dat komt omdat hier minder goede banen zijn dan in het westen. Maar als mensen uit de Achterhoek die na hun studie een gezinnetje zijn begonnen in bijvoorbeeld Arnhem of Nijmegen de kans krijgen terug te komen, dan doen ze dat, hoor. Als ze veertig zijn, dan gaan hun roots jeuken.”