In A'dam 9.000 agenten

In deze rubriek berichten wij de komende maanden over de troonswisseling op 30 april.

De Amsterdamse politie wil negenduizend agenten inzetten om op 30 april de veiligheid te kunnen garanderen. Dat blijkt uit uitspraken van de Amsterdamse korpschef Pieter Jan Aalbersberg bij de lokale televisiezender AT5. Na de bekendmaking van de abdicatie is een „verlofstop” aangekondigd bij de politie, zei Aalbersberg. Hij verwacht naast de 3.000 eigen mensen van het korps ongeveer 6.000 agenten van andere korpsen te zullen inzetten. „Wij zijn heel veel gewend en hebben heel veel ervaring in het korps, maar ook voor ons is dit een heel grote operatie.”

Geen reclame op steiger

Stadsdeel Amsterdam Centrum wil niet dat tijdens de troonswisseling reclame te zien zal zijn op steigerdoeken, ook al hebben bedrijven zich daarvoor massaal gemeld. Dat zegt stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje in het Parool . Aanvragen voor reclame op steigerdoek die vóór 12 maart worden ingediend, zullen nog in behandeling worden genomen. Doeken die vóór 12 maart worden opgehangen, mogen tot uiterlijk 31 maart blijven hangen. „Maar 1 april is het afgelopen", zegt Oranje. „Ik wil dat dan geen steigerdoek met reclame meer in het stadsdeel hangt.”