Geen Matisse onder het dak

De Roemeense politie zoekt naar geroofde Kunsthal-werken bij familie van verdachte Radu D. Die ziet zichzelf totaal niet als crimineel.

De Roemeense politie heeft deze week huizen doorzocht in het plaatsje Carcalui. De autoriteiten hopen ten minste twee schilderijen te vinden van de in totaal zeven kunstwerken die afgelopen oktober zijn gestolen uit de Rotterdamse Kunsthal. Het gaat om het schilderij Lezende vrouw in wit en geel, in 1919 geschilderd door Henri Matisse en Vrouw voor een open raam, ‘de verloofde’ uit 1888, van Paul Gauguin.

Carcalui is een klein dorpje in het oosten van Roemenië. Kunsthalroofverdachte Radu D. is er opgegroeid. Het inwoneraantal ligt onder de 3000. Er is één geasfalteerde weg.

D. heeft tijdens politieverhoor toegegeven een poging te hebben gedaan de Matisse en Gauguin te verkopen aan een Roemeense galeriehouder. Ook is hij met de schilderijen bij Mariana Dragu geweest, een conservator van het MNAR, een nationale museum voor kunst. D. baarde tijdens een hoorzitting in de rechtbank opzien omdat hij Gauguin als ‘Goghen’ bleek te hebben gespeld. De autonaam Daewoo Matiz gebruikte hij als ezelsbruggetje om de naam van de Fransman Matisse te onthouden.

D. is eerder veroordeeld in Frankrijk, voor een autodiefstal. Hij ziet zichzelf eerder als een ‘regelaar’, dan als crimineel, vertelde hij de rechter in Boekarest bij zijn eerste voorgeleiding in de zaak. Later heeft hij via zijn advocaat laten weten een alibi te hebben voor de nacht van de inbraak. Hij was in België, beweert hij, niet in Rotterdam.

De politie heeft dinsdagmorgen ondermeer een huiszoeking verricht bij de tante van D. De politie heeft daarbij ondermeer onder de dakpannen van de zolderverdieping gezocht. Vooralsnog tevergeefs, zo bevestigen de Roemeense autoriteiten. Ze zijn er vrij zeker van dat tenminste twee van de verdachten de kunstwerken, met een gezamenlijke waarde van achttien miljoen euro, uit de Kunsthal hebben gestolen. Maar politieverhoor brengt de politie voorlopig niet dichter bij de schilderijen of bij eventuele opdrachtgevers.

De familie van D. is niet populair in het dorp Carcalui. De leden zijn berucht om hun criminele activiteiten. Dorpsgenoten beschuldigen hen ervan koeien te hebben gestolen „van mensen uit de eigen gemeenschap”. Volgens de vader van een medeverdachte heeft D. iconen gestolen uit een kerk niet ver van Carcalui.

Aan de lokale pers liet deze vader het huis zien dat D. voor zijn eigen vader heeft laten bouwen. Het is een grijze karkas, onaf lijkt het. Erg is dat niet, want Radu D.’s vader zit momenteel een gevangenisstraf van drie jaar uit voor openbare geweldpleging. Hij heeft een dorpsgenoot, Grigore Ivan, met een honkbalknuppel het ziekenhuis in geslagen.