En de vissers zullen treuren

„En allen, die het werpnet uitbreiden op de wateren, zullen kwijnen.”
„En allen, die het werpnet uitbreiden op de wateren, zullen kwijnen.”

Hollandse vissers Ned. 2, 20.55-21.25 uur

Alvorens de zee op te gaan om te vissen, leest een visser een stukje uit de Bijbel voor. Dat is traditie, en het stemt wellicht God mild in de volgende storm. De visser raffelt met een zwaar accent en zonder interpunctie Psalm 150 af: „Prijs de HERE! Loof God in Zijn heilige hemel; prijs Hem om de machtige hemel die Hij maakte.” Mooie scène.

In de docusoap Hollandse Vissers gaan we de zee op met verschillende Nederlandse vissers. Met zijn boomkorkotter sleept de Katwijkse schipper Klaas platvis van de bodem. Schipper Rein vist op garnalen. De garnalen zien bij helder water de netten aankomen en verstoppen zich. Het is dus zaak om in troebel water te vissen.

Het is hun beroep en hun leven. Als jongetjes gingen ze al mee. Lange dagen, veel verjaardagen gemist, steeds minder vis in de zee. De kleine zelfstandige heeft het moeilijk. Het schip gebruikt per week 30 ton olie; 20.000 euro. Dat moet er eerst uit gehaald worden. Dan is er niet veel over aan besomming, de gedeelde opbrengst van de vangst.

Het gaat omroep MAX om de romantiek. Dus verder geen moeilijke informatie over bijvoorbeeld het aan banden leggen van de boomkorvisserij en garnalenvisserij, die niet duurzaam zouden zijn. Louter vissers die vissen; dat is saai om te zien. Misschien kan de serie beter op de plank blijven, om over dertig jaar te dienen als aflevering van Andere tijden, als het beroep helemaal is uitgestorven.