Eerst de Bijbel, dan de zee op en vissen

Hollandse Vissers

Nederland 2, 20.55-21.25 uur

Alvorens de zee op te gaan om te vissen, leest een visser een stukje uit de Bijbel voor. Dat is traditie, en het stemt wellicht God mild in de volgende storm. De visser raffelt met een zwaar accent en zonder interpunctie Psalm 150 af: „Prijs de HERE! Loof God in Zijn heilige hemel; prijs Hem om de machtige hemel die Hij maakte.” Mooie scène. In de docusoap Hollandse Vissers gaan we de zee op met verschillende Nederlandse vissers. Met zijn boomkorkotter sleept de Katwijkse schipper Klaas platvis van de bodem. Schipper Rein vist op garnalen. De garnalen zien bij helder water de netten aankomen en verstoppen zich. Het is hun beroep en hun leven. Als jongetjes gingen ze al mee. Lange dagen, veel verjaardagen gemist, steeds minder vis in zee. Vissers hebben het moeilijk. Het schip gebruikt per week 30 ton olie; 20.000 euro. Dat moet er eerst uitgehaald worden. Het gaat omroep MAX om de romantiek. Dus geen moeilijke informatie over het aan banden leggen van de boomkorvisserij en garnalenvisserij, die niet duurzaam zouden zijn. Louter vissers die vissen; dat is saai om te zien. Misschien kan de serie beter op de plank blijven, om over dertig jaar te dienen als aflevering van Andere tijden, als het beroep helemaal is uitgestorven.

Wilfred Takken