denken@nrc.nl

Wat is eigenlijk gelijkheid?

schrijft Jordi van der Meulen

Christiaan Weijts schreef deze donderdag een stuk over vrijheid van godsdienst en gelijkheid. En over hoe deze elkaar tegenwerken. Uiteindelijk concludeerde hij: „Gelijkheid gaat boven godsdienst. Punt. Een kind kan het bedenken.” Maar is dit eigenlijk wel mogelijk? Is de vrijheid van godsdienst niet een onderdeel van gelijkheid? Immers: kun je nog spreken van gelijkheid als de idealen van een christen achtergesteld worden ten opzichte van de grondwet? Of die van een moslim? Dus als iemand vindt dat homo's niet in zijn kerk mogen trouwen, moet dat dan ook niet mogen? Is dit gelijkheid? Lijkt mij niet! Want je zegt daarmee eigenlijk dat de mening van die christenen minder belangrijk is dan die van de rest van de samenleving. Tirannie van de meerderheid, of hoe je het ook noemen wil. Feit is dat de persoon in kwestie geen zeggenschap meer heeft over zijn kerk. En gelijkheid is ver te zoeken. Hoewel Weijts stelt dat een kind het kan bedenken, speelt hij hier met vraagstukken die het verschil kunnen bepalen tussen een vrije democratie of een tirannie van de meerderheid. Discussies rondom de grondwet moeten niet zo lichtzinnig worden opgevat: ze gaan over veel diepere, haast filosofische vraagstukken. Misschien moeten we daar eerst eens aan denken, voor we halsoverkop een grondwetswijziging voorstellen.

Fouten die in groep 8 niet meer mogen...

schrijft Johan Poel uit Barendrecht

Na de eerdere typefout in de kop over de Cito-toets ‘Cito-toest’ en de uitglijder ‘De jongen verkeerd in shock...’, zie ik in de krant van gisteren opnieuw zo’n grote taalblunder in het stuk over wintersportartikelen: ‘waarmee je handschoen letterlijk veranderd in een telefoon.’ Een groot deel van de Nederlanders gruwt van de standaard gemaakte fout op Marktplaats (‘verkeerd in goede staat’). Maar dat ook de redactie van een kwaliteitskrant niet vanzelfsprekend de werkwoorden correct met t, d of dt schrijft, is een pijnlijke constatering. Dit zijn fouten die bij een leerling uit groep 8 al niet meer voor mogen komen.

Maximumleeftijd

schrijft Ad Cameron

In ‘Zijn we preuts geworden’ stelt de krant: In aanloop verhoogt Amsterdam alvast de maximumleeftijd van prostituees naar 21 en sluit de stad bordelen .....