De oppositie is niet enthousiast over het extra bezuinigingspakket voor 2014 dat het kabinet vanmiddag presenteerde. Premier Mark Rutte hoopt echter wel de steun van enkele van deze partijen te verwerven om de plannen door de Eerste Kamer te krijgen. Hij zal water bij de wijn moeten doen, schrijft persdienst Novum.
ChristenUnie-leider Arie Slob twittert:
Volgenarieslob Arie Slob Bezuinigingslijstje kabinet blijkt openingszet voor onderhandelingen te zijn. Alles is bespreekbaar, zei MP. Op naar de volgende zet.
SGP-leider Kees van der Staaij:
Volgenkeesvdstaaij Kees van der Staaij Het begin is er. Maar het moet en kan stukken slimmer. #hervormen #lastenverzwaringen #koopkracht http://t.co/ZgkfYYYrpX
Hij vindt het goed dat het kabinet actie onderneemt om de economische problemen het hoofd te bieden. Maar hij mist “slim maatwerk”:
“Het lijkt erop dat het kabinet heeft gekozen voor al te makkelijke oplossingen die in één klap veel geld moeten opleveren.”
De SGP-leider maakt zich zorgen over de koopkracht van burgers en over de lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven.
En aan de linker politieke kant is ook GroenLinks-leider Bram van Ojik sceptisch:
VolgenBramvanOjikGL Bram van Ojik Dit pakket lijkt gericht op een akkoord over rechts in plaats van een akkoord over links.
VolgenBramvanOjikGL Bram van Ojik Jammer, want wat Nederland nu hard nodig heeft, is meer werk, meer investeringen in duurzaamheid, en meer gelijkheid.
D66-leider Alexander Pechtold noemde de gisteren al uitgelekte maatregelen ‘visieloos’:
VolgenAPechtold Alexander Pechtold Wat er aan plannen lekt is visieloos: belastingen, bezuinigingen op oa onderwijs, jojo-beleid met infra en… vrijwillige 0-lijn in de zorg?
Op steun van de PVV hoeft de coalitie ook niet te rekenen:
Volgen
Geert Wilders noemt het pakket “bagger”. “Het kabinet gaat helaas door met lastenverzwaringen en dat is erg slecht voor Nederland.” Hij wil dat er wordt gekort op Brussel en op ontwikkelingssamenwerking. “Geen millimeter steun maar fel verzet”, kondigt hij aan.
De voorstellen zijn nog niet definitief
Rutte benadrukte vandaag na afloop van de ministerraad dat de voorstellen slechts de “inzet van het kabinet” zijn. Hij wil met de oppositie en met de sociale partners overleggen om tot een akkoord te komen dat op breed draagvlak kan rekenen. Die sociale partners zijn tot nu toe ook erg kritisch.
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt de maatregelen van het kabinet in ieder geval “verstandig”, laat hij aan Novum weten:
“Goed dat het kabinet snel met dit aanvullend pakket aan maatregelen is gekomen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ook de oppositie inziet dat het kabinet met deze maatregelen op koers blijft met het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het aanpakken van het begrotingstekort.”