‘De grote ego’s zijn weg’

Wat gaat u veranderen?

„Ik wil de energie weer terug brengen. Al het gedoe ligt achter ons, van de grote ego’s zijn we gelukkig af. Nu moeten we weer durven openstaan voor de kennis van anderen, de leden betrekken bij de besluitvorming. Niet meer vanuit Den Haag iets bedenken en dat alleen ter goedkeuring aan de leden voorleggen.”

Hoe moet GroenLinks oppositie voeren?

„Wat steun aan het kabinet betreft, denk ik dat we het rustig aan moeten doen. We moeten met ons eigen verhaal aan de gang, niet morgen alweer bezig zijn met macht of op zoek naar compromissen. We hebben vier zetels, daar hoort flink doen niet bij.

„Van de fractie wil ik direct een heldere lijn horen, een goed plan waar we iets mee kunnen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens mij is de afstand soms te groot tussen wat we op papier hebben staan, onze doorrekeningen, en wat de mensen thuis op de bank voelen. Bij de ontslagbescherming bijvoorbeeld.”

Zijn de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 een verloren missie?

„Absoluut niet. Natuurlijk, ik weet dat ongeveer 70 procent van de mensen bij de lokale verkiezingen toch stemt op wat er landelijk gebeurt. Maar ik weet ook dat heel veel mensen weten dat GroenLinks in hun gemeente de beste keuze is.”