Crèches moeten in crisistijd meebuigen met de ouders

Kinderdagverblijven voelen de crisis. Nu ouders moeten bezuinigen en de overheid steeds minder mee betaalt, wordt kinderopvang duur. Crèches proberen het tij te keren met flexibeler tarieven en lokkertjes.

1 Wat is er met de kinderopvang aan de hand?

Kinderopvangorganisaties hebben last van de crisis. Dat komt doordat ouders hun kinderen minder of soms helemaal niet meer naar de opvang brengen. Zij hebben door de crisis minder te besteden én ze krijgen als gevolg van de bezuinigingen aanzienlijk minder kinderopvangtoeslag.

De afgelopen jaren waren hoogwaardige crèches met veel extra’s en luxe in trek. Kinderen krijgen daar zelfgemaakte slofjes, ze luisteren naar klassieke muziek en worden door het kinderdagverblijf gehaald en gebracht. Elke week komen de fysiotherapeut, de kapper en de yogalerares langs. Bij sommige vestigingen kunnen ouders ’s ochtends koffiedrinken aan de bar en alvast voor het hele gezin avondeten bestellen. Deze kinderdagverblijven kosten voor drie dagen per week meer dan 1.000 euro bruto in de maand. Dat is nu voor veel mensen te veel.

Maar ook de reguliere kinderopvang heeft last van de crisis. Dat komt doordat vrijwel alle organisaties werken met vaste contracten, waarbij ouders verplicht zijn om per dag elf uur opvang of meer af te nemen en alle vakanties door te betalen. Dat zorgt er voor dat ook deze crèches nu te duur zijn.

2 Wat proberen crèches aan de terugloop te doen?

Crèches komen ouders tegemoet in de kosten. Ze bieden flexibele uren en tarieven aan of variatie in het bestaande aanbod om verschillende doelgroepen te kunnen bedienen. Neem kinderopvang Koningskinderen in ’t Gooi. Die begint binnenkort met goedkope en dure groepen; gouden en zilveren opvang. Daarnaast biedt het bedrijf flexibele opvang aan: ouders betalen alleen voor afgenomen uren, met een minimum van drie uur per dag.

Sommige kinderopvangcentra bieden flexibele uren en weken aan. Niet zo flexibel als bij Koningskinderen, dat is exceptioneel. Maar het is toch een grote verandering; ouders kunnen in plaats van 52 weken ook 48 weken afnemen. Zoals kinderopvang Triodus. De uurprijs bij een contract van 48 weken is wel hoger, maar onder de streep zijn ouders op jaarbasis wel goedkoper uit, zegt een woordvoerder. Ook de uren zijn flexibeler. Ouders hoeven geen 11 uur meer af te nemen maar 10,5. Dat betekent dat de vestigingen van Triodus om 18.00 uur in principe sluiten. „En als een ouder een half uurtje later wilt komen, moet daar extra voor betaald worden.”

3Wat wil de regering dat de kinderopvang doet om voor ouders de opvang betaalbaar te houden?

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) liet maandag in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij voor ouders meer vrijheid bij het afsluiten van contracten wenst. Dus van 52 naar 48 weken en flexibele uren, dus geen contracten meer van meer dan elf uur. Hij is geen voorstander van een ‘uurtje-factuurtje’-systeem. Het draagt volgens hem niet bij aan een stabiele en veilige omgeving als ouders de hele dag door kinderen halen en brengen.

4 Zijn ouders blij met de maatregelen die de kinderopvang neemt?

Kinderdagverblijven worden door de bezuinigingen van het kabinet gedwongen om iets te doen. „En waar komt men mee? Met labels!”, zegt Gjalt Jellesma. De voorzitter van Boink, de belangenvereniging van ouders die kinderen op de kinderopvang hebben, is teleurgesteld. „Labels gaan de vraaguitval niet stoppen.” Kwaliteit moet namelijk voor iedereen beschikbaar zijn. „In het onderwijs gaan we toch ook niet met plus-en min-klassen werken?”

Volgens Jellesma bedient de huidige markt de ouders niet. Ouders willen helemaal niet hun kind vroeg wegbrengen of laat ophalen. Uit een „ijzersterk onderzoek” blijkt dat de meeste kinderen om 8.45 uur worden gebracht en om 17.15 uur worden opgehaald. Gemiddeld brengen ze 8 uur en 34 minuten per dag door op een crèche. Maar ouders moeten wel 11 uur betalen. Destijds zei de kinderopvang dat de lange openingstijden flexibiliteit boden. Onzin, zegt Jellesma, op die manier konden ze de uurprijs laag houden.

Hij pleit voor een systeem zoals bij zorgverzekeringen: je hebt een basispakket van 9 uur met vaste tijden. En extra uren kun je bijkopen. Jellesma doet daarnaast een oproep aan de overheid om te investeren. „Of je zorgt voor goede betaalbare opvang of voor betaald ouderschapsverlof. Maar laat het niet op beiden terreinen afweten.”