Boek van de Week: ‘Mogelijke memoires’ van Herman Brusselmans

Deze week is de nieuwe Herman Brusselmans het ‘Boek van de Week’ in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. NRC Boekenmedewerker Arnold Heumakers las Brusselmans’ ‘Mogelijke memoires’, waarin na hoofdstuk twaalf iets geks gebeurt. Het lezen van een nieuwe roman van de Vlaamse auteur Herman Brusselmans (1957) was een feest der herkenning, schrijft Heumakers vanmiddag in NRC Boeken.

Deze week is de nieuwe Herman Brusselmans het ‘Boek van de Week’ in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. NRC Boekenmedewerker Arnold Heumakers las Brusselmans’ ‘Mogelijke memoires’, waarin na hoofdstuk twaalf iets geks gebeurt.

Het lezen van een nieuwe roman van de Vlaamse auteur Herman Brusselmans (1957) was een feest der herkenning, schrijft Heumakers vanmiddag in NRC Boeken. Volgens de criticus:

‘zijn [er] weinig oeuvres binnen de Nederlandse literatuur zo herkenbaar als dat van Brusselmans. Een bladzijde van hem haal je er meteen uit: die kan maar door één man zijn geschreven.’

Brusselmans’ werk is zo herkenbaar omdat hij - en dat vindt hij zelf ook - steeds hetzelfde boek schrijft, ‘maar telkens net even anders’. Heumakers:

‘Dat geldt opnieuw voor Mogelijke memoires waarin de ervaren Brusselmans-lezer veel bekends zal terugvinden. De variatie zit ogenschijnlijk vooral in het ‘mogelijke’ karakter van de memoires, waarmee de schrijver zich een riante vrijbrief heeft gegeven om er eens flink op los te fantaseren.’

En fantaseren doet Brusselmans, zo schrijft Heumakers. Een vermeend Joodse, blinde grootvader, een broer die met sigarettenpeuken een replica wil maken van de Eiffeltoren, een vader als Brussels trambestuurder, de zelfmoord van een klasgenootje. Al die verhalen worden volgens Heumakers ‘gelardeerd met talloze zowel flauwe als geslaagde grappen’.

En dat duurt twaalf hoofdstukken lang, tot een onderbreking. Heumakers:

‘Opeens klinkt er een andere stem, die zegt het niet meer vol te houden ‘in de inktzwarte nacht van de koude meimaand 2012’. Opeens zitten we in een ander verhaal.’

Lees vanmiddag het hele artikel in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de digitale versie hier lezen.

Verder vanmiddag, onder andere een interview met de Duitse Nobelprijswinnaar voor de Literatuur Günter Grass en een interview met Ilja Leonard Pfeijffer. Verder recensies van John Flanagan, Chimamande Ngozi Adichie en Yu Hua.