Bezuinigingen VS gaan in nu de halsstarrigheid blijft regeren

De Amerikaanse president Barack Obama ontvangt vandaag de leiders van Democraten en Republikeinen in het Witte Huis voor nieuw overleg over de begrotingscrisis. Vanaf vandaag moet in de VS stapsgewijs een hele reeks bezuinigen worden uitgevoerd. Die moeten over een periode van tien jaar zo’n 1,2 biljoen dollar opleveren. Dit jaar moet al voor 85 miljard dollar worden bezuinigd.

De ingrijpende maatregelen, ter grootte van ruim 2 procent van de federale begroting, vloeien voort uit de begrotings- en schuldencrisis uit 2011. In het Congres werd toen een compromis gesloten: tegenover instemming van de Republikeinen met verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond stond toestemming van de Democraten voor een forse bezuinigingsoperatie die vanaf 1 maart 2013 automatisch zou ingaan als er voor die tijd geen politiek akkoord zou zijn over een begroting met bezuinigingen.

De bezuinigingen die vanaf nu ingaan, treffen voor de helft de uitgaven voor Defensie. Zo zullen contracten met burgerpersoneel worden beperkt. Ook in sectoren als onderwijs, gezondheidszorg en luchtverkeersleiding zullen de gevolgen in de komende tijd merkbaar worden.

Toch is geen sprake van paniek in Washington, al hebben economen gewaarschuwd voor dalende groei en verlies van werkgelegenheid door de in hun ogen roekeloze bezuinigingen.

Zowel president Obama als de Republikeinen denken hun onderhandelingspositie de komende tijd te kunnen verbeteren. Ze lijken nu nog niet bereid tot het doen van concessies, die de hele bezuinigingsoperatie overbodig zou maken. Het overleg van vandaag in het Witte Huis is vooral bedoeld om te kijken of deelcompromissen kunnen worden gesloten om de eerste scherpe kantjes van de bezuinigingsoperatie af te halen. Succes is allerminst verzekerd, gezien de voorgeschiedenis van polarisatie in Washington.