Bersani wil ‘nu niet en nooit niet’ regeren met Berlusconi

Pier Luigi Bersani deze week bij een persconferentie in Rome.
Pier Luigi Bersani deze week bij een persconferentie in Rome. Foto Reuters / Tony Gentile

“Ik wil dat het duidelijk is: een grote coalitie bestaat niet en zal nooit bestaan.” Zo verwierp Pier Luigi Bersani, leider van het Italiaanse centrumlinkse blok, het idee voor een samenwerkingsverband met Berlusconi, die een rechts blok leidt.

Bersani zegt dat vandaag in de krant La Repubblica. Italië zit in een spagaat omdat de verkiezingen die afgelopen zondag en maandag werden gehouden twee winnaars opleverden: links van Bersani in het parlement en rechts van Berlusconi in de Senaat.

In de afgelopen week leken velen het erover eens te zijn dat het vrijwel onmogelijk is een effectieve regering te smeden met die uitslag. Geen enkele partij heeft een comfortabele meerderheid. Veel Italianen stemden uit onvrede met de politiek van de afgelopen tijd op Beppe Grillo, die met zijn Vijfsterrenbeweging in één keer de grootste partij van Italië werd maar geen enkele regering wil steunen. Berlusconi zei een dag na de verkiezingen dat hij een samenwerking met Bersani wel wilde onderzoeken, maar die deur gooit Bersani vandaag dus dicht.