‘Begin weer met formeren’

Hans Wiegel spreekt zich uit: VVD en PvdA moeten meer partijen in het kabinet halen, want dit is echt geen degelijk kabinet.

Hans Wiegel
Hans Wiegel

„Onbegrijpelijk”, vindt Hans Wiegel het dat ‘zijn’ VVD met de PvdA is gaan samenwerken zonder dat de beide partijen een meerderheid in de Eerste Kamer hebben. „Ze hebben gedacht: daar loopt het wel los. En daarmee hebben ze zelf hun vingers tussen de deur gestoken.”

VVD-erelid Wiegel pleitte direct na de verkiezingen in september vorig jaar voor een kabinet van VVD, PvdA, CDA en D66. „Maar in euforie gingen PvdA en VVD samen verder. Alleen: zonder meerderheid in de senaat kun je geen degelijk kabinet in elkaar timmeren, dat heeft iedereen nu wel gezien. Dit is rommelig.”

U vindt dat het regeerakkoord de prullenbak in kan?

„Ja, maar belangrijker is: er moet een nieuwe formatieronde komen. Je kunt aan de ChristenUnie denken om mee samen te werken, maar een tussenformatie met CDA en D66 ligt het meeste voor de hand. Dan is er sprake van een evenwichtige politieke spreiding.”

Dus premier Mark Rutte moet volgens u naar de koningin om zijn ontslag aan te bieden?

„Dat hoeft met de nieuwe regels in de Tweede Kamer niet meer. Hij kan samen met de heer Samsom van de PvdA gewoon besluiten om het kabinet breder te maken, en CDA en D66 vragen mee te doen aan de regering. Het huidige regeerakkoord zit toch al vol gaten, dat is niet meer dan een vodje papier geworden. Met een week of zes onderhandelen zouden ze een heel eind komen. En vanzelfsprekend hoort daar dan ook een herziene ministersploeg bij.”

Welke ministers moeten volgens u plaatsmaken?

„Daar heb ik wel een idee over, maar die namen nu noemen, dient geen doel. Dat zou de allergie alleen maar groter maken. Ik zie voor me dat een stuk of vier ministers hun posten zouden kunnen inleveren, zodat CDA en D66 evenredig vertegenwoordigd zijn in het kabinet. Of ze moeten de regering groter willen maken, dat kan natuurlijk ook.”

Voorlopig is de oppositie vooral kritisch over de extra bezuinigingen die het kabinet wil treffen voor 2014. Begrijpt u dat?

„Natuurlijk. De oppositie voelt haar eigen machtspositie groter worden. Daarom móéten VVD en PvdA ervoor zorgen dat ze een gewoon meerderheidskabinet krijgen. Op deze manier verliest het publiek het vertrouwen in de regeringspartijen. Ze zitten nu in zo’n verwrongen constructie. Terwijl het vertrouwen weer zou groeien als zij het aandurven te zeggen: goed, we gaan opnieuw onderhandelen. Dit is misschien even slikken, maar als het kabinet het niet doet, blijft het voortmodderen.”

Op welke onderwerpen voorziet u problemen als VVD en PvdA niets doen?

„Van het woonakkoord dat minister Blok met D66, ChristenUnie en SGP heeft gesloten, heeft de Rabobank al gezegd dat het een haastproduct is, een fopspeen. En veel andere grote dossiers moeten nog aan de orde komen: kijk naar de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Nu de cijfers van het Centraal Planbureau er liggen, is het moment daar.”