Banken wijzen 'duohypotheek' af

Een aantal grote hypotheekverstrekkers is negatief over de nieuwe hypotheekvorm met een extra tweede lening. Banken zeggen dat deze ‘duohypotheek’ complex en duur is. Ze overwegen deze variant niet aan te bieden aan klanten.

Minister Blok (Wonen, VVD) biedt consumenten ruimte om een tweede lening af te sluiten waarmee ze hun hypotheek tot de helft kunnen aflossen. Aanvankelijk zijn de maandlasten van deze variant lager, maar op termijn hoger. Voorwaarde is dat de rente op de tweede lening niet lager is dan de hypotheekrente. Zo wil het kabinet voorkomen dat klanten een hoge hypotheekrente afspreken, om volop te profiteren van de aftrek.

Topman Piet Moerland van de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, zei gisteren dat het plan van Blok „onder tijdsdruk op tafel is gekomen”. Moerland hoopt dat het „een opstap” is naar een „simpeler product”.

Ook Aegon en Obvion, beide in de top-5 van hypotheekverstrekkers, zijn kritisch. „Uiteindelijk ben je als klant duurder uit”, zegt een woordvoerder van Aegon. „ Als het nadelig is voor klanten, zullen we het product wellicht niet aanbieden.” Ronald Touwslager, topman van Obvion, noemt het plan „niet de meest charmante oplossing” en „een blok aan het been”. Obvion waarschuwt voor hoge rentelasten op beide leningen als de hypotheekrente stijgt.

Ook de SNS Bank zal het product mogelijk niet zelf aanbieden als het „niet de beste optie voor klanten” is, zegt een woordvoerder. Topman Gerrit Zalm van ABN Amro zei vanochtend te kijken of er „voldoende belangstelling is”. ING onthoudt zich nog van commentaar.