Asperger, kleine beren en Susan Sontag

Aspergerboek wordt bestseller

Asperger is hip, althans in uitgeversland. Deze week werd vanuit 34 landen tegelijk geboden op een debuut waarin het hoofdpersonage Asperger heeft, schrijft The Guardian. De roman The Rosie Project is van de Australische schrijver Graeme Simsion. Het gaat over een professor die lezingen geeft over Asperger zonder te beseffen dat ze allemaal over hemzelf gaan. Op een dag gaat hij op zoek naar een vrouw, met behulp van een wetenschappelijk verantwoorde vragenlijst die hem moet helpen bij zijn zoektocht naar de volmaakte vrouw. De uitgevers verwachten blijkbaar dat dit boek een enorme bestseller zal worden, die het midden houdt tussen de uitgeverssuccessen als Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon en David Nicholls liefdesverhaal De eerste dag.

Bestsellerillustrator sterft

Illustreren is een dienend beroep. Barbara Firth (1928-2013) was de vrouw achter de beren uit een van de grootste prentenboekenklassiekers van de eeuw, Welterusten... Kleine Beer. Maar toen de Britse tekenares vorige week op 84-jarige leeftijd overleed, werd ze minder groots uitgeleide gedaan dan de invloedrijke Duitse kinderboekenschrijver Otfried Preussler, die vrijwel gelijktijdig stierf. Firth was een ‘bescheiden’ illustrator, memoreerde schrijver David Lloyd op de website van haar uitgever: ‘Ze schreef haar eigen verhalen niet, maar een perfect gevoel voor het verhaal lag in alle lijnen.’ Firth werd illustrator toen ze de vijftig al was gepasseerd. Tot die tijd had ze brei- en naaipatronen getekend voor Vogue: „Het was een groot genoegen nu pagina’s te tekenen met beren, beren en nog eens beren.” De vijf Kleine Beer-boeken maakte ze samen met schrijver Martin Waddell. Welterusten... Kleine Beer is in Nederland goed voor een half miljoen verkochte exemplaren van en vermoedelijk minstens tienmaal zoveel voorleesbeurten. (TdV)

Biograaf Susan Sontag bekend

De in Utrecht woonachtige Amerikaanse schrijver Benjamin Moser heeft de opdracht gekregen om de biografie over Susan Sontag te schrijven. David Rieff, zoon van Sontag, en de literair agent Andrew Wylie benaderden hem.

Moser is een relatief jonge schrijver (1976) met een bescheiden oeuvre, maar zijn eerste boek was een biografie over de exuberante Braziliaanse schrijver Clarice Lispector (Why This World) van wie hij ook veel werk vertaalde. Hij verwacht zo’n vier jaar met het boek bezig te zijn. Hoewel Susan Sontag – een van de belangrijkste essayisten van de vorige eeuw – bij De Bezige Bij is uitgegeven, kan De Arbeiderspers ook hoge ogen gooien, Moser is (met Arthur Japin) een levenspartner van directeur Lex Jansen, schrijft The Financial Times.

Benali schrijft boek over Badr Hari

Half november liet Leon de Winter weten dat hij een boek zou gaan schrijven over vechtsporter Badr Hari. Hij was overtuigd Hari’s onschuld en het werd tijd dat dat verhaal uit de doeken werd gedaan. Een week later kwam hij op dat idee terug: ‘Die man, daar zit geen boek in’, tekende het literaire blog Tzum op toen De Winter geïnterviewd werd in Gouda. Het blog schrijft nu dat inderdaad niet Leon de Winter maar Abdelkader Benali een roman zal schrijven over de bokser. Bad Boy wordt de titel en het boek verschijnt bij De Arbeiderspers. In de aanbiedingsfolder van de uitgeverij wordt het boek als volgt aangekondigd: ‘Bad Boy gaat over de transformatie van een schuchtere jongeman uit een volkswijk tot een van de meest gevreesde en geroemde boksers aller tijden, die uiteindelijk ten val komt.’ De roman van Benali moet in augustus verschijnen.

Meer boekennieuws, -faits divers en recensies op nrc.nl/boeken