Acht Zuid-Afrikaanse politieagenten beschuldigd van moord

Relatives hold on March 1, 2013 the front page of the local newspaper that published photos of Mido Macia, the taxi driver who was dragged to death by South African Police in Daveyton, east of Johannesburg, outside Macia's home. "It's obvious that Mido Macia's rights were violated in the most extreme way," Police Commissioner Riah Phiyega said. "The behavior of the suspended members is condemned in the strongest terms." AFP PHOTO / ALEXANDER JOE
Relatives hold on March 1, 2013 the front page of the local newspaper that published photos of Mido Macia, the taxi driver who was dragged to death by South African Police in Daveyton, east of Johannesburg, outside Macia's home. "It's obvious that Mido Macia's rights were violated in the most extreme way," Police Commissioner Riah Phiyega said. "The behavior of the suspended members is condemned…in the strongest terms." AFP PHOTO / ALEXANDER JOE Familieleden houden een voorpagina vast die opent met het gewelddadige incident. Foto AFP / Alexander Joe

Acht Zuid-Afrikaanse politieagenten zijn beschuldigd van moord op een Mozambikaanse taxichauffeur. De politieagenten maakten de taxichauffeur vast aan hun busje en sleepten hem vervolgens mee. In Zuid-Afrika is vol afschuw op het gewelddadige incident, dat op video is vastgelegd, gereageerd.

Volgens generaal Riah Phiyega zijn de rechten van de 27-jarige Mozambikaan Mido Macia, die was opgepakt voor een parkeerovertreding, ‘in de meest extreme vorm geschonden’.

De videobeelden kwamen gisteren in de openbaarheid. Te zien is hoe politieagenten Macia vastketenen aan de achterkant van een politiewagen, waarna de auto wegrijdt en Macia over de weg wordt voortgesleept. De Mozambikaan werd later dood in zijn politiecel aangetroffen. Hij had verwondingen aan zijn hoofd en buik, waaronder inwendige bloedingen. De letsels kunnen zijn veroorzaakt door het slepen, maar ook door een mishandeling later.

Een onafhankelijke politiewaakhond stelt een onderzoek in naar moord. Politiechef Phiyega kondigde ook een intern onderzoek aan.