ABN Amro boekt wèl winst in 2012

ABN Amro presenteerde vanmorgen de jaarcijfers. Die zijn goed, maar Gerrit Zalm relativeerde ze wel.

Gerrit Zalm, de oud-minister die nu staatsbank ABN Amro leidt, wilde vanochtend onmiddellijk het enthousiasme over de goede jaarcijfers van zijn bank temperen. In tegenstelling tot de winstdalingen en reorganisaties die concurrenten ING en Rabobank deze week aankondigden, kwam ABN Amro met de mededeling dat de nettowinst juist fors was gestégen in 2012. Met bijna 30 procent naar 948 miljoen euro. In 2011 was dat nog 689 miljoen.

Maar Zalm, die een paar jaar geleden aantrad om ABN Amro te saneren, vond dat geen reden om achterover te leunen. Tijdens een persconferentie vanochtend toonde hij zich tevreden. Er kon ook een lachje vanaf. „Maar ik zou toch graag de cijfers willen relativeren. ABN Amro had het „aardig” gedaan, zei hij. Maar dat had eigenlijk alles te maken met meevallers.

ABN Amro heeft onderdelen in het buitenland afgestoten. En de bank heeft een fikse meevaller gehad op voorzieningen met leningen aan de Griekse overheid. Een deel van die voorzieningen, ruim 125 miljoen euro, bleek achteraf niet nodig. „Als je corrigeert voor dat soort dingen”, zei Zalm, „dan is er ook bij ABN sprake van een winstdaling. Dan wijkt het beeld niet af van dat van andere banken.” In dat geval had de bank haar winst met 34 procent zien dalen.

Belangrijkste reden daarvoor waren de forse nieuwe voorzieningen die ABN Amro heeft moeten treffen voor risicovolle kredieten in Nederland. Dat gaat om kredieten aan het bedrijfsleven en in de vastgoedsector. Volgens Zalm zijn door de crisis „de faillissementen gestegen, ligt de bouw op zijn gat en zijn de huizenprijzen gedaald. Dat voelt ABN in haar resultaten.”

In het vierde kwartaal leed de bank zelfs een fors verlies, van 97 miljoen euro. Volgens Zalm had dat veel te maken had met de nieuwe bankenbelasting. De kosten van de integratie van ABN Amro en Fortis speelden ook een rol. Die integratie is volgens hem nu voltooid. „We hebben deze complexe operatie met relatief weinig overlast voor onze klanten, op schema en binnen het budget afgerond.” Toch was Zalm tevreden genoeg om een dividend van 250 miljoen aan te kondigen aan de Nederlandse staat, de enige aandeelhouder.

Zalm zei verder door te willen gaan met kostenreducties, een van zijn speerpunten. Hij verwacht dit jaar geen nieuwe ontslagen. „Maar ik verwacht wel dat we na 2014 weer verder moeten gaan met het geleidelijk reduceren van het personeelsbestand.”

De huidige financieel directeur van ABN Amro Jan van Rutte kondigde aan per 1 juni met pensioen te gaan. Hij wordt opgevolgd door Kees Dijkhuizen, ex-topman van de NIBC-bank. Dijkhuizen is tevens de voorzitter van de commissie die voor het kabinet onderzoek moet doen naar een nieuw hypotheekmodel.