3.000 banen weg bij de Rabobank, salaris lager

Reorganisatie

Rabobank schrapt in Nederland de komende twee jaar 3.000 banen, vijf procent van het totaal. De ontslagronde is onderdeel van een grote reorganisatie die de komende jaren nog meer banen zal kosten. Ook gaan er kantoren dicht. Medewerkers van de bank moeten rekening houden met een versobering van hun arbeidsvoorwaarden. Dat maakte de bank gisteren bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. De nettowinst van Rabobank daalde het afgelopen jaar fors, met ruim 20 procent ten opzichte van 2011. De daling in de resultaten is volgens de bank vooral het gevolg van verliezen op kredieten bij het binnenlands bankbedrijf; op de particuliere portefeuille en vooral op kredieten aan het midden- en kleinbedrijf. Veel van die bedrijven, vooral in de bouw, onroerend goed, glas- en tuinbouw en de scheepvaart, hebben moeite hun leningen af te lossen of zijn failliet. nrc