17.000 euro, voor 'vitaminen'...

Michael Boogerd kreeg forse rekeningen van dopingdealer Stefan Matschiner De nota’s wijzen op een innige samenwerking Opvallend, want de oud-renner ontkende de nauwe contacten altijd

Verslaggevers

Michael Boogerd betaalde op tijd, als dopingdealer Stefan Matschiner geld van hem wilde.

Op 10 augustus 2007 stuurde Matschiner de Nederlandse renner een gepeperde rekening. Volgens de factuur betrof het de „uitwerking van een trainingsprogramma ter voorbereiding op het wereldkampioenschap 2007”. De rekening spreekt van een „dagvergoeding” voor een „training in Amsterdam”, „lactaattesten” (om de conditie te bepalen) en de kosten voor het vliegticket. Totaalbedrag: 4.670 euro.

Nogal fors, zou je zeggen. Maar een goede vijf weken nadat Matschiner de nota had verstuurd, werd het bedrag bijgeschreven op Matschiners rekening bij de Sparkasse in Gmunden.

Stefan Matschiner stuurde ten minste vier van deze rekeningen naar Michael Boogerd. Deze krant heeft de kopieën in bezit, plus een tweetal afschriften van de bankrekening van de dopingdealer. De bankafschriften zijn het bewijs dat „M.A. Boogerd” ten minste twee overschrijvingen deed: één van 4.670 euro en één van 6.270 euro. Twee andere rekeningen betaalde hij cash. „Contant betaald’’, staat er dan met pen bij geschreven.

Stefan Matschiner geeft toe dat hij de rekeningen heeft verstuurd. „Als u die facturen heeft, kan ik daar moeilijk over liegen. Mijn naam en de naam van mijn bedrijf staan erop.” Matschiner bevestigt bovendien dat het geld aan hem is betaald: „ja, dat klopt.”

Tussen november 2006 en augustus 2007 – nog geen jaar tijd – bracht Matschiner bijna 17.000 euro bij Boogerd in rekening. De rekeningen (in totaal 16.940 euro) wijzen op een innige samenwerking tussen de wielrenner en de dopingdealer, die in 2010 door de rechtbank in Wenen werd veroordeeld tot een maand gevangenisstraf. En dat terwijl Boogerd zowel zijn banden met Matschiner als het gebruik van doping altijd heeft ontkend. In 2009 zei Boogerd in de Avondetappe tegen Mart Smeets dat hij Matschiner „ooit bij een wedstrijd” had ontmoet.

Wie is Stefan Matschiner?

Na vragen van deze krant moest de renner in december toegeven dat hij ook met Matschiner in een wijnbar in Wenen had gezeten, en dat hij rekeningen van de Oostenrijker had ontvangen. Volgens Boogerd ging het om „kleine bedragen”, en betrof het betalingen voor vitaminen. Die lezing wordt nu door Matschiner in twijfel getrokken. „Ik denk dat je heel veel vitaminen kunt kopen voor 17.000 euro’’, zegt de Oostenrijker in een reactie tegen deze krant.

Stefan Matschiner, een oud-hardloper, begon na zijn carrière in de atletiek een sportmanagementbureau. Zijn bedrijf fungeerde echter ook als dekmantel voor zijn clandestiene handel in dopingproducten zoals testosteron en epo. In 2004 raakte Matschiner betrokken bij het dopingnetwerk rond de Weense bloedbank Humanplasma, waar sporters illegaal bloed lieten aftappen en invriezen.

Al snel bracht Matschiner nieuwe klanten naar Humanplasma – en bezorgde hij het bloed tijdens sportwedstrijden. Met extra rode bloedlichaampjes verbetert het uithoudingsvermogen van een sporter aanzienlijk. De methode is verboden, maar niet op te sporen. Afgelopen zaterdag vertelde Matschiner in deze krant dat hij in de Tour de France van 2005 een bloedzak overhandigde aan Geert Leinders, de toenmalige arts van de Raboploeg.

Toen Humanplasma in 2006 met de bloedtransfusies stopte, begon Matschiner voor zichzelf. Hij kocht de medische apparatuur van de Weense bloedbank en hielp daarmee onder meer de Raborenners Michael Rasmussen en Thomas Dekker in hun bloeddopinggebruik. De bloedleveranties van de Oostenrijker waren Rasmussens geheime wapen in de Tour van 2007. Matschiner werkte ook samen met de Oostenrijkse triatlete Lisa Hütthaler en wielrenner Bernhard Kohl. Aan al zijn klanten stuurde Matschiner rekeningen. „Omdat ik in een land woon waar eerlijke burgers belasting betalen”, zegt hij daar zelf over. „Als ik geld verdien, schrijf ik een factuur en betaal ik belasting.”

Nota voor ‘trainingsplan’

Maar helemaal eerlijk was Matschiner niet. „Ik heb heel veel rekeningen verstuurd”, zegt hij nu. „Dat deed ik ook als ik bloed had afgenomen, of als ik verboden middelen had verkocht. Maar ik schreef natuurlijk niet ‘doping’ op de nota’s. Ik schreef ‘lactaattest’, of ‘voedingsmiddelen’. Als ik ‘trainingsplan’ schreef, dan ging het bijna altijd om een innameplan voor doping.”

Op de vier rekeningen aan Boogerd staat vier keer het woord ‘trainingsplan’ en wordt drie keer gesproken over een ‘lactaattest’. Doping dus? „De rekeningen aan Boogerd moet u zelf interpreteren”, zegt Matschiner. „Ik kan alleen zeggen: vraag Boogerd nog maar eens waarom er zulke grote bedragen bij hem in rekening zijn gebracht.”

Één ding staat vast, zegt Matschiner: de data op de rekeningen kloppen. De rekening aan Michael Boogerd uit augustus 2007 (‘voorbereiding WK ’07’ ) is dus zeker verstuurd voor het wereldkampioenschap op de weg, dat in september van dat jaar in Stuttgart werd verreden.

Het WK in Stuttgart markeerde het slot van een dramatisch wielerjaar. Renners van de Duitse Telekomploeg hadden systematisch dopinggebruik bekend. De Belgische wielerlegende Eddy Merckx kreeg te horen dat hij niet welkom was bij het WK in Stuttgart: de Duitsers wilden geen feestje voor dopingzondaars organiseren.

Onder deze omstandigheden reed Boogerd zijn laatste rondjes als prof, over het Duitse WK-parcours. Met dank aan het ‘trainingsplan’ en ‘lactaattestten’ van Stefan Matschiner, zo blijkt uit de rekening van augustus 2007. De hele koers reed Boogerd voorin, maar in de finale miste hij net de aansluiting. Hij eindigde als twaalfde. „Bleib sauber’’ (blijf schoon), stond op spandoeken bij de finish.

Michael Boogerd was niet bereikbaar voor commentaar. Tegenover de NOS bevestigde hij gisteren het bestaan van de facturen.