Zijlstra: 4 miljard bezuinigingen - Rutte: koers houden en draagvlak zoeken

Halbe Zijlstra voor aanvang van het vragenuurtje in de Kamer, eerder deze week. De ractievoorzitter heeft tijdens zijn wintersportvakantie zijn duim gebroken. Foto ANP/Martijn Beekman

Het kabinet moet volgend jaar vier miljard gaan bezuinigen nu het financieringstekort iets gunstiger uitvalt dan verwacht, zo meldt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra in een reactie op de nieuwe CPB-cijfers. Zowel premier Rutte als de oppositiepartijen reageren door te spreken over ‘slecht nieuws’.

Zijlstra verwacht dat het kabinet morgen een besluit neemt over de hoogte van de nieuwe bezuinigingen. Als het tekort dit jaar nog onder de 3 zou moeten komen moeten de belastingen worden verhoogd, en dat is volgens de fractieleider niet wenselijk, zo schrijft de Volkskrant. Hij hoopt daarnaast dat er geen ‘politiek gekrakeel’ nodig is om tot een overeenstemming te komen met de oppositie.

Rutte: koers houden en draagvlak creëren

Premier Rutte vindt dat het kabinet koers moet houden, hervormingen door moet zetten maar tegelijkertijd moet werken aan een breed draagvlak, zo meldt hij vanochtend in een reactie tegenover de NOS. Dat wil hij doen door afspraken te maken met partijen in de Eerste en Tweede Kamer. Nederland gaat een moeilijke fase in, benadrukt hij:

“We moeten werken aan herstel van de werkgelegenheid met een breed draagvlak. [...] De cijfers zijn slecht, maar een lichtpunt is wel dat de export aantrekt en dat de groei lijkt terug te keren. We moeten zorgen dat de banenmotor weer gaat draaien door de export te bevorderen en te werken aan herstel van het consumentenvertrouwen.”

Ook de PvdA noemt extra ingrepen in 2013 onverstandig. Volgend jaar zijn nieuwe bezuinigingen wel nodig, en partijleider Samsom dringt aan op hechte samenwerking tussen de verschillende partijen en de sociale partners:

“De ingrepen volgend jaar kunnen pijnlijk zijn; de uitgangspunten zijn behoud van werkgelegenheid, het ondersteunen van koopkracht van kwetsbare mensen en het terugdringen van het begrotingstekort.”

Wilders: economie is kapot bezuinigd

PVV-leider Wilders geeft aan dat het kabinet de economie ‘kapot heeft bezuinigd’ en is dan ook tegen extra bezuinigingen. Er zijn nog miljarden euro’s te halen bij de overheid en de EU, zo stelt hij tegenover de NOS: “De maat is vol, we hebben nu belastingverlaging nodig.”

Emile Roemer, partijleider van de SP pleit voor investeren in plaats van besparingen:

“Het kabinet moet stoppen in de koplampen van de bezuinigingen te kijken. Het heeft een enorme plaat voor de kop, het vertrouwen van de mensen herstelt wel.”

Pechtold: niet onoverkomelijk

D66-leider Alexander Pechtold sprak vanochtend van “slecht nieuws, maar niet onoverkomelijk”. Pechtold geeft tegenover de NOS aan dat de het probleem van de werkloosheid groter is dan het begrotingstekort. Het kabinet en de sociale huurpartners roept hij op om snel met oplossingen te komen en 2013 niet als een ‘verloren jaar’ te beschouwen.

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Werkloosheidscijfers -90.000 banen zorgwekkender dan de tekorten voor 2013 en 2014. Stevige opdracht voor kabinet: werk, werk, werk!

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik benadrukt dat de crisis zich verdiept door ondoordacht bezuinigingsbeleid. Hij benadrukt daarbij dat het kabinet mensen boven cijfers moet stellen, en dat de economie ‘slim en duurzaam’ moet worden hervormd door bijvoorbeeld vervuiling te belasten. CDA-leider Sybrand Buma uit zijn zorgen via de website van zijn partij:

Twitter avatar sybrandbuma Sybrand Buma Grote zorgen over economie en werkloosheid n.a.v. cijfers CPB: http://t.co/66txLU8txV #CDA #cpb

“Belangrijkste opgave voor het kabinet is om de economie aan de praat te krijgen. Maar het kabinet strooit tot dusverre vooral zand in plaats van olie in de banenmotor. Lastenverzwaringen en nivellering schaden de koopkracht en het consumentenvertrouwen.”

Ook 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol reageert bezorgd:

Twitter avatar HenkKrol Henk Krol Begrotingstekort naar 3.4% in 2014. Een meevallende tegenvaller. Veel zorg over oplopende werkloosheid en laag consumentenvertrouwen. #CPB

ChristenUnie-leider Arie Slob:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Wat nu nodig is: kabinet dat perspectief biedt en draagvlak zoekt! #cpb